ALERTA OFICIAL

Polònia demana als caçatresors que deixin de buscar el 'tren de l'or nazi'

Les autoritats avisen que el comboi, desaparegut el 1945 i localitzat en un túnel de Baixa Silèsia, podria contenir "material perillós"

El castell Ksiaz, sota el qual se sospita que podria haver-hi el ’tren de l’or nazi’, segons els caçatresors polonesos.

El castell Ksiaz, sota el qual se sospita que podria haver-hi el ’tren de l’or nazi’, segons els caçatresors polonesos. / AFP / JANEK SKARZYNSKI

1
Es llegeix en minuts

Polònia ha fet una crida als aficionats a la segona guerra mundial i als entusiastes dels trens perquè aturin la recerca d'un comboi nazi desaparegut suposadament fa 70 anys i que es rumoreja que tenia un gran tresor.

Les autoritats han dit que creuen haver localitzat el 'tren de l'or' nazi en el comtat de Walbrzych, després de ser alertats per un alemany i un polonès que la setmana passada van assenyalar que l'havien trobat i esperaven una recompensa del 10% del seu valor.

El Ministeri de Cultura polonès ha indicat que els 'caçatresors' han començat a ser actius a la zona des d'aleshores i els ha instat a deixar d'actuar, assenyalant que corren el risc de fer-se mal.

“Estic segur que el tren existeix, però podria contenir material perillós", ha declarat Piotr Żuchowski, cap de Patrimoni Nacional al ministeri. "Faig una cridaa paralitzar qualsevol investigació fins que hàgim acabat els tràmits oficials necessaris per assegurar el lloc", ha afirmat.

FUGIDA DE BRESLAU

Notícies relacionades

Informes de la premsa local afirmen que el tren, que es creu que era militar, va desaparèixer el 1945 amb un botí procedent de la llavors ciutat alemanya oriental de Breslau --ara coneguda com Wrocław i part de Polònia-- davant l'arribada de l'Exèrcit Roig soviètic.

El comboi, segons aquestes informacions, contenia fins a 300 tones d'or, així com un lot de diamantspedres precioses equips industrials. Segons la tradició local, va entrar en un túnel en la muntanyosa regió de Baixa Silèsia i mai en va sortir. El túnel va ser posteriorment tancat i la seva ubicació va quedar oblidada.