La fiscalia demanda l'exministre de Finances grec Iannis Varufakis

L'acusació pública considera que no va complir el mandat de negociar al preparar un pla b per treure Grècia de la crisi

El ministre grec de Finances, Iannis Varufakis, assisteix a una sessió al Parlament a Atenes (Grècia).

El ministre grec de Finances, Iannis Varufakis, assisteix a una sessió al Parlament a Atenes (Grècia). / AFP / LOUISA GOULIAMAKI

1
Es llegeix en minuts

La fiscalia del Tribunal Suprem ha transferit al Parlament grec una demanda contra l'exministre de Finances Iannis Varufakis per la seva "actuació durant la negociació" amb els creditors, que segons la seva opinió podria constituir un delicte d'"alta traïció".

La Cambra haurà d'avaluar ara si els seus actes van estar dins dels límits del càrrec de ministre de Finances o si hi ha prou motius per emprendre una investigació al diputat, per a la qual cosa se li aixecaria la immunitat parlamentària.

La demanda ha sigut presentada per un advocat i l'alcalde d'una petita ciutat costanera, que al seu torn és el líder d'un partit sense representació parlamentària, abans que es publiquessin les últimes revelacions sobre un suposat pla b ideat per l'exministre.

Concretament, els demandants consideren que Varufakis va incórrer en el delicte d'alta traïció a l'haver violat amb la seva actuació durant totes les negociacions el mandat del poble després de les eleccions, que era negociar amb els creditors un acord per treure el país de la recessió.

Mentre el Parlament delibera sobre aquesta primera demanda, un grup de cinc advocats preparen un segon plec d'acusacions, aquest ja relacionat directament amb les recents revelacions, que podrien constituir el delicte de revelació de dades personals.

En aquesta demanda s'al·ludeix a la conversa de Varufakis amb membres de diversos fons de risc filtrada aquest cap de setmana pel diari conservador hel·lè Kathimerini, en què segons el diari l'exministre assegura haver elaborat un pla b.

Notícies relacionades

En el seu blog personal, Varufakis va argumentar que el seu objectiu no era preparar "plans de contingència" que asseguressin la liquiditat del sistema bancari en cas que no ho fes el Banc Central Europeu, cosa que finalment va passar i va conduir a la imposició d'un 'corralito'.

Diversos diputats de Nova Democràcia han demanat avui la compareixença immediata de Varufakis en la comissió parlamentària en curs que investiga els rescats de Grècia amb l'acusació d'"obstruir les negociacions" amb els creditors.