DEBAT INDEPENDENTISTA A ESCÒCIA

Salmond creu que és «inevitable» un altre referèndum

«La possible sortida de la UE accelerarà la votació», adverteix l'exlíder escocès

Cameron avança la consulta sobre la UE per al juny, segons 'The Independent'

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / LONDRES

L'ex primer ministre escocès i diputat al Parlament britànic Alex Salmond considera que la realització d'un altre referèndum per a la independència d'Escòcia és «inevitable». Així ho va explicar en una entrevista emesa ahir a la BBC, on va aprofitar per atacar el primer ministre britànic, el conservador David Cameron. «Crec que se celebrarà un altre referèndum. El dubte no està en la certesa que tingui, sinó en quan es farà. Està a les mans de Nicola Sturgeon, l'actual primera ministra d'Escòcia», va dir.

Això sí, l'exlíder del Partit Nacional Escocès (SNP) va augurar que hi ha tres qüestions que estan ajudant a precipitar una hipotètica celebració d'un altre referèndum sobre la independència de la regió. «Una és que s'ha incomplert la promesa de donar més autonomia a Escòcia si aquesta decidia, votant, quedar-se al Regne Unit. Una altra són els pressupostos: en lloc d'aconseguir la devolució de les competències, estem rebent austeritat. Finalment, hi ha la qüestió de la Unió Europea. Imagina't una situació en què Escòcia, bastant europeista, es veu arrossegada a sortir de la UE perquè Anglaterra així ho ha decidit», es va queixar el polític en l'entrevista a la cadena pública britànica.

Notícies relacionades

De fet, segons va publicar ahir The Independent, Cameron ja ha posat data al referèndum per decidir si el Regne Unit ha d'abandonar el club dels 28: serà el juny del 2016. No obstant, la permanència d'Escòcia i Anglaterra a la UE no es troba sota gran amenaça, ja que, segons les enquestes, la majoria de l'opinió pública en rebutja la sortida.

«CAMINS DIFERENTS» / És precisament per aquest motiu que Salmond, en l'entrevista, carrega contra les mesures econòmiques de Cameron, que arriba a qualificar de radicals. «Els camins que marca el primer ministre britànic i els nostres són diferents, i amb la poca autonomia de què disposem, no podem fer gairebé res per pal·liar els efectes que tenen les retallades sobre els sectors de la societat més vulnerables», indica l'exlíder nacionalista, que va dimitir quan el seu partit va perdre el referèndum d'independència i ara és un dels 56 diputats de l'SNP a Londres. El seu partit, en les eleccions britàniques d'aquest any, va arrasar a Escòcia a l'aconseguir 56 de les 59 circumscripcions electorals en disputa mentre s'erigia com un dels abanderats en contra de l'austeritat del Partit Conservador.