VIATGE HISTÒRIC

Prohibit parlar dels gais

El president Obama rep el missatge de no abordar l'homosexualitat a l'arribar a Kenya

Expectació 8 Dues kenyanes es fotografien amb el cartell d’Obama.

Expectació 8 Dues kenyanes es fotografien amb el cartell d’Obama. / SIMON MAINA / AFP

1
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Nairobi es preparava ahir per rebre per primera vegada un president dels Estats Units amb una benvinguda apoteòsica i unes extraordinàries mesures de seguretat. Part de la ciutat va quedar tancada al trànsit, mentre 10.000 agents de seguretat ocupaven els carrers de la capital per prevenir qualsevol temptativa terrorista del grup somali Al-Xabab. Però la bona disposició de les autoritats kenyanes, entusiasmades pel reconeixement de legitimitat que els concedirà la visita de Barack Obama, anava aparellada a certs condicionaments. Diversos dels seus líders li van advertir que s'oblidés d'abanderar els drets dels gais.

«No hi ha res a dir», va dir el president Uhuru Kenyatta hores abans de rebre Obama amb una estreta de mans i una abraçada a l'arribar a l'aeroport. Altres membres del seu Govern, com el vicepresident William Ruto, un homòfob notori que està sent investigat a més a més per la Cort Penal Internacional per presumptes crims contra la humanitat comesos arran de les eleccions del 2007, van ser més crus: «Hem sentit que als EUA es permet l'homosexualitat i altres coses brutes». Les lleis kenyanes criminalitzen l'homosexualitat amb penes que poden arribar als 14 anys de presó.

Però Obama no s'ha deixat acoquinar i, hores abans de recalar per primera vegada des que va arribar a la Casa Blanca al bressol de la seva família paterna, va assegurar que pretén abordar el tema amb els seus interlocutors a Kenya i Etiòpia. «No sóc fan de discriminar ningú ni assetjar-lo per motius de raça, religió, orientació sexual o gènere», va declarar en una entrevista a la BBC. «Aquesta és una de les parts de l'agenda que tindrà prioritat. Això i com tractem les dones i les nenes».

Notícies relacionades

Des que va arribar a la presidència, Obama ha fet de la defensa dels drets dels gais un dels eixos de la seva política exterior, i ha arribat a condicionar l'ajuda exterior dels Estats Units al respecte per la comunitat LGBT. Però en moltes punts de l'Àfrica segueix sent un tabú i s'esperen protestes per condemnar la política progai de la Casa Blanca.

Obama va defensar la seva decisió de viatjar a dos països on els drets humans són sovint trepitjats. Va dir que és la millor manera de tenir-hi influència i obrir espais a la societat civil.