pols al president nicolás madurO

L'oposició de Veneçuela, unida per plantar cara al chavisme

La coalició busca controlar la Cambra en les legislatives del desembre que ve

El senador espanyol Josep Maldonado intenta pactar la visita a l’exalcalde de Caracas pres Daniel Ceballos.

El senador espanyol Josep Maldonado intenta pactar la visita a l’exalcalde de Caracas pres Daniel Ceballos. / AFP / JUAN BARRETO

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
CARACAS

L'oposició veneçolana ha deixat les seves diferències de banda i ha optat per unir forces per arrabassar-li l'Assemblea Nacional (AN) al chavisme en les pròximes eleccions legislatives, previstes per al 6 de desembre. «És un pacte històric», va dir Freddy Guevara, coordinador adjunt del partit Voluntat Popular (VP), fundat per l'empresonat Leopoldo López i última força política a unir-se a l'anomenada Mesa de la Unitat Democràtica (MUD).

La plataforma, formada per una trentena de partits i organitzacions, ha acordat organitzar una candidatura única que quedarà reflectida en la llista d'aspirants a ocupar els 167 seients de l'AN. Actualment 99 escons estan en mans dels chavistes fidels al president del país, Nicolás Maduro.

El pacte no es limita a un acord d'estratègia electoral, sinó, com va afirmar Guevara, a una «aliança política» que ha de continuar junta fins i tot després dels comicis. «Guanyarem l'Assemblea Nacional per promoure des del Parlament la construcció de solucions urgents a la crisi econòmica, social i d'inseguretat», s'afirma en un dels documents que segellen l'aliança.

LLEI D'AMNISTIA / Entre altres compromisos, la plataforma opositora ha acordat elaborar una «llei d'amnistia i reconciliació que cancel·li els processos judicials de persecució política», a més de respectar «la propietat privada i la llibertat de treball, garantint la seguretat jurídica a les inversions i el cessament de les expropiacions, estatalitzacions, confiscacions i altres formes d'apropiació indeguda». També evitarà que s'aprovin les anomenades lleis habilitants perquè els caps d'Estat puguin legislar sense control parlamentari.

Notícies relacionades

El mateix dia que es va fer oficial la coalició, el president Maduro va criticar amb duresa l'excandidat presidencial dues vegades i actual governador de l'estat Miranda, Henrique Capriles, un dels opositors que ha defensat amb més força la necessitat d'unir forces. Maduro va qualificar Capriles de «conspirador permanent» i de ser l'«articulador de les bandes paramilitars de l'estat Miranda».

Mentrestant, els quatre senadors espanyols que han visitat el país caribeny convidats per l'oposició estaven ahir a l'espera de poder veure Daniel Ceballos, l'exalcalde de Caracas pres des de fa més d'un any. La visita de  Dionisio García (PP), Iñaki Anasagasti (PNB), Ander Gil (PSOE) i Josep Maldonado (CiU), ha coincidit amb unes declaracions de Maduro sobre la llei mordassa del Govern de Mariano Rajoy. Segons la seva opinió, és una llei  que «clava una punyalada a la democràcia».