LA CRISI GREGA

Varufakis torna a carregar contra el rescat de Grècia i Tsipras

L'exministre de Finances hel·lè assegura al seu blog que en l'acord pactat amb l'Eurogrup es culpa els grecs i que es tracta d'una "tortura financera"

Iannis Varufakis, exministre de Finances de Grècia, compareix davant els mitjans.

Iannis Varufakis, exministre de Finances de Grècia, compareix davant els mitjans. / REUTERS / ALKIS KONSTANTINIDIS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El popular exministre de Finances grec Iannis Varufakis segueix donant molta guerra. Des del Parlament i els micròfons, però també a través del seu blog. En la seva última entrada l'economista ha analitzat, amb la seva particular crítica irònica i contundent, l'acord a què van arribar les autoritats hel·lenes i europees sobre el tercer rescat de Grècia. “Després de cinc mesos d'independència Grècia torna a ser un apèndix de la troica”.

Varufakis no va trigar a criticar les reformes acceptades per qui fa poc era el seu company de Govern Alexis Tsipras. Les seves dures declaracions a l'acord, que va qualificar de ser un “cop d'Estat” i el pròxim Tractat de Versalles, van ser un cop a l'Executiu de Syriza i a la concessió 'in extremis' del primer ministre.

COP A L'ACORD

Ara, Varufakis ens deixa altres perles al seu article, en què compara l'acord amb una pràctica de tortura fiscal. L'exministre de Finances ha publicat la carta de l'acord i en vermell ha assenyalat les seves anotacions, en què descriu el que realment signifiquen els termes utilitzats per l'Eurogrup per descriure el pacte. “Volen convertir Grècia en un lloc sense democràcia controlat pels tecnòcrates de Brussel·les”, lamenta, “perquè es redueixin encara més els salaris més baixos i s'augmentin els dels amics funcionaris de la troica”.

Notícies relacionades

Tsipras intenta vendre l'acord als grecs. Ja ha assegurat que no li agrada ideològicament però que la situació del país l'ha forçat a acceptar les condicions imposades per Europa i que tot i així ha pogut forçar un resultat millor. Amb la carta, Varufakis torpedina aquesta intenció de Tsipras i remarca que tots els punts acordats tenen un impacte negatiu per als grecs.

“El Govern de Syriza ha d'acceptar la mentida que va ser la seva culpa, i que no van ser les tàctiques de pressió i asfíxia dels creditors les que van causar el deteriorament econòmic sostingut dels últims sis mesos. Se li demana a la víctima assumir la culpa en nom del malvat”, sentencia.