EVASIÓ DE PEL·LÍCULA

Un vídeo mostra la fuga del 'Chapo'

Mèxic difon les imatges de la càmera de seguretat de la cel·la on va escapar el 'capo' Joaquín Guzmán

Imatges del moment exacte de la fuga de la presó del narcotraficant mexicà ’el Chapo’. / AFP / ALFREDO ESTRELLA / VÍDEO: YOUTUBE / AP

1
Es llegeix en minuts

El Govern de Mèxic ha donat a conèixer aquest dimecres el vídeo que mostra el moment exacte de l'evasió del 'capo' Joaquín Guzmán Loera, àlies 'el Chapo' de la presó de màxima seguretat Altiplano I, i ha assegurat que les imatges mostren en tot moment un comportament "natural" del reu.

Al vídeo, presentat a la premsa pel titular de la Comissió Nacional de Seguretat, Monte Alejandro Rubido, es pot veure 'el Chapo' Guzmán caminar d'un costat a un altre de la cel·la, seure al llit per canviar-se de calçat, i ajupir-se a l'àrea de la dutxa, amagada per un mur.

Finalment, el reu, líder del càrtel de Sinaloa, es torna a acostar a la dutxa, s'ajup de nou darrere del mur, i no se'l torna a veure més.

CÀMERA DE VIGILÀNCIA

"El material que acaben d'observar va ser captat per la càmera de vigilància a l'interior de la cel·la on estava reclòs. El comportament de l'intern el dia dels fets era fins aleshores quotidià, natural d'un intern que passa llargues hores a la seva cel·la", va dir Rubido als periodistes.

Així mateix, va assenyalar, es pot corroborar que hi ha dos "punts cecs" per a la càmera a la cel·la, amb l'objectiu de "permetre la privacitat a les àrees sanitària i de dutxa".

"El túnel per on es va evadir desembocava darrere de la dutxa, i per tant no es pot detectar una acció extraordinària del reclús en els moments previs a la seva evasió", va explicar.

Notícies relacionades

El funcionari va dir que, com marquen els protocols de seguretat, l'alerta roja va ser emesa "quan el personal (de la presó) s'adona de l'absència del reclús", però no va precisar quant de temps va passar entre la desaparició de Guzmán i l'emissió de l'alerta.

DOS VÍDEOS MÉS

Rubido va presentar dos vídeos més, un de la cel·la vista des de fora en el moment de la fugida, i un altre que segueix la ruta d'evasió del 'capo' a través d'un conducte que baixa des de l'àrea de la dutxa fins a un túnel de quilòmetre i mig que condueix a una casa a mig construir fora del perímetre del penal.