TRANSCENDENTAL CONSULTA ELECTORAL AL PAÍS HEL·LÈ

Les urnes obren a Grècia per decidir el futur del rescat europeu

Els principals líders polítics del país són matiners i insten la població a participar

La gent espera el seu torn per votar durant el referèndum a Atenes. / ARMANDO BABANI / EFE

La gent espera el seu torn per votar durant el referèndum a Atenes.
Alexis Tsipras ha matinat per votar en el referèndum de Grècia.

/

1
Es llegeix en minuts
MARC MARGINEDAS / ATENES (enviat especial)

Un total de 10,8 milions de ciutadans grecs estan convocats avui a les urnes per ratificar o rebutjar una proposta de rescat que ni tan sols està sobre la taula. Els principals líders polítics del país han complert a primera hora amb la seva cita electoral, mentre que el país espera expectant els resultats d'una consulta electoral amb aires dramàtics. Les primeres dades s'oferiran a les 21.00 hores (20.00 hora espanyola). Tres dels últims quatre sondejos publicats donaven una victòria molt ajustada del 'sí' als plantejaments europeus, encara que també mostraven un elevat nombre d'indecisos. 

El primer ministre, Alexis Tsipras, ha exercit el seu dret al vot en un col·legi del barri popular de Kipseli. Oferia una imatge distesa i somrient, i li ha costat obrir-se pas entre una multitud que corejava 'oxi, oxi' ("no, no"). "Avui és un dia de festa i de glòria; ningú pot ignorar el desig d'un poble de prendre el destí a les seves mans", ha assegurat, desafiador.

EL SOCI DE LA COALICIÓ

El soci de la coalició i líder dels Grecs Independents (ultranacionalista, soci de Syriza), Panos Kamenos, ha declarat: "El poble no té por; no oblidem que a Grècia hi va néixer la democràcia". Així mateix, ha desmentit informacions, filtrades per la premsa econòmica britànica, que el Govern prepara una quitació sobre els dipòsits superiors a 8.000 euros.

Notícies relacionades

El que va ser el primer ministre de l'era de les retallades i president del Moviment per a la Democràcia i el Socialisme, una formació escindida del socialista PASOKIorgos Papandreu, ha demanat als electors el vot afirmatiu. Segons la seva opinió, Grècia necessita "canvis", i per poder-los implementar requereix el suport d'Europa. Una vegada s'hagin materialitzat aquests canvis, "Grècia podrà dir 'no' als rescats i tornar a ser independent".

El dirigent conservador Andonis Samaràs ha votat a Philos, a la península del Peloponès. "Avui els grecs decideixen el destí del nostre país; si votem 'sí' a Grècia, votem 'sí' a Europa", ha instat Samaràs.    

Temes:

Grècia