EL DRAMA DELS REFUGIATS

Hongria tancarà la frontera sèrbia per frenar els immigrants

El Govern conservador d'Orbán construirà una barrera de 175 quilòmetres

Una família afganesa d’immigrants descansa a prop d’una fàbrica abandonada a Subotica (Sèrbia), dimarts.

Una família afganesa d’immigrants descansa a prop d’una fàbrica abandonada a Subotica (Sèrbia), dimarts. / AFP / ANDREJ ISAKOVIC

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BUDAPEST

El Govern conservador d'Hongria ha complert la seva amenaça i ha decidit tancar amb pany i forrellat la frontera amb Sèrbia, on construirà una immensa tanca per frenar l'afluència d'immigrants irregulars, segons va anunciar ahir el ministre d'Exteriors hongarès, Peter Szijjarto. «La immigració és un dels problemes més seriosos que afronta la UE avui dia», va afirmar Szijjarto per justificar la polèmica mesura. «Els països de la UE busquen una solució... però Hongria no es pot permetre seguir esperant», va afegir.

L'ordre de «tancar físicament la frontera amb Sèrbia» ja ha sigut enviada al Ministeri de l'Interior, i preveu la construcció d'una tanca de quatre metres d'altura al llarg dels 175 quilòmetres de línia fronterera entre els dos països, va precisar el titular d'Exteriors.

«Els treballs preparatoris per al tancament hauran d'estar completats dimecres que ve», va detallar Szijjarto. «Naturalment, n'informarem els nostres col·legues serbis amb tot detall», va afegir.

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ja havia evocat divendres passat la possibilitat d'un «tancament total» de la frontera amb Sèrbia, per on transiten la gairebé totalitat d'immigrants que arriben al país. «Aquesta decisió no contravé cap tractat internacional, altres països han optat per la mateixa solució», va assenyalar Szijjarto, que va esmentar els casos de Bulgària, Grècia i Espanya, a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

MÉS PRESSIÓ / «De tots els països de la UE, Hongria és el que pateix una pressió migratòria més gran. Una resposta comuna de la UE a aquest desafiament implica massa temps i Hongria no pot esperar més. Ha d'actuar», va dir el ministre Szijjarto.

El nombre de refugiats que van entrar a Hongria va passar de 2.000 el 2012 a 54.000 des del gener del 2015, fet que ha convertit aquest país centreeuropeu de la UE en el principal receptor de refugiats, després de Suècia, en relació amb la seva població.

Notícies relacionades

Segons el Govern hongarès, el 95% dels refugiats entren per la frontera amb Sèrbia, que no pertany a la UE. Prop del 75% vénen de Síria, l'Iraq i l'Afganistan, fugint de la guerra.

Al gener i febrer d'aquest any, Hongria va registrar també l'arribada de milers de kosovars, empesos a l'èxode per la crisi econòmica.