Cimera de ministres d'Interior de la Unió Europea

París i Roma se les tenen per un centenar d'immigrants

França tanca el pas a Ventimiglia a un nombrós grup de sense papers

Renzi critica Cazeneuve i exigeix «afrontar junts» el problema a la UE

Un immigrant africà dorm a terra, sobre unes pedres, a prop del mar a Ventimiglia, ahir.

Un immigrant africà dorm a terra, sobre unes pedres, a prop del mar a Ventimiglia, ahir. / AP / MASSIMO PINCA

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

N'hi ha un centenar a l'estació de Bolzano, a la frontera amb Àustria; un centenar més passen dia i nit als esculls del mar de Ventimiglia davant de França. Uns 150 són als jardins d'Udine, 100 més als parcs de Gorizia, 100 més als de Trieste, uns quants centenars, a l'abocador de la fira de Gènova. A l'estació de Milà n'hi dormen 1.500 i a la de Roma-Tiburtina són entre 300 i 400. Són joves o famílies senceres, nadons inclosos. Els ciutadans s'han bolcat a donar-los menjar, beure i vestir. «El que es pot fer, es fa», ha dit una dona gran.

Són tots immigrants irregulars i estan tots bloquejats, fantasmes pujats des de Sicília, la majoria amb bitllets de tren pagats, que tenen com a  destí final una ciutat d'Alemanya, Suïssa o Suècia. «No ens volem quedar a Itàlia», afirmen. Volen passar, però no els deixen, de manera que des de fa una setmana Itàlia sencera s'ha transformat en una  gegant Lampedusa, l'illa on molts havien arribat.

En vigílies de la cimera de ministres d'Interior de la UE d'avui i a 10 dies de la de caps d'Estat i de Govern, dedicades a les migracions, el tancament de l'espai de Schengen a Alemanya per a la reunió del G-7 (ahir va ser reobert) ha produït en cascada un bloqueig de fet del pas cap a França i Àustria.

Notícies relacionades

READMESOS / La situació va provocar ahir una batalla dialèctica entre Itàlia i França. El ministre d'Interior del segon, Bernard Cazeneuve, va assegurar que París només complia amb la normativa. «El dret europeu estableix que els immigrants que arribin a França passant per Itàlia i registrats a Itàlia han de ser readmesos per Itàlia», va assenyalar. El primer ministre italià, Matteo Renzi, va replicar: «Els europeus hem d'afrontar junts el problema de la immigració. El múscul demostrat per alguns ministres de països amics va en la direcció contrària», va dir.

L'any passat van arribar a Itàlia 170.000 sense papers i des del gener, 80.000. Als centres d'acollida n'hi ha uns 80.000, de manera que, restant els expulsats, n'hi falten uns 50.000, que van fugir o se'ls va deixar fugir. «Si els ministres comunitaris no ens volen escoltar, es trobaran una altra Itàlia al davant», va amenaçar diumenge Angelino Alfano, titular d'Interior. «Si no canvia el repartiment de quotes per països -afectaria 24.000 aspirants a refugiats-, tenim un pla B», va afegir després Renzi, recordant que va ser «la UE qui va crear el caos a Líbia i ara no ens pot girar l'esquena».