ELECCIONS AL REGNE UNIT

Nigel Farage, l'antieuropeista amb un futur incert

El líder populista i antiimmigració ha rellançat el poder i la influència de l'UKIP a la Gran Bretanya però es juga el seu càrrec en una petita localitat de la costa

El líder del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), Nigel Farage, en un discurs a Hartlepool.

El líder del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), Nigel Farage, en un discurs a Hartlepool. / EFE / NIGEL RODDIS

2
Es llegeix en minuts
KATHERINE HADDON / AFP

Nigel Farage ha convertit el Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP) en una força nacional, però està lluitant pel seu futur en les eleccions generals de dijous. Alguns comentaristes han apuntat que el polític està perdent força.

Poques vegades fotografiat sense una pinta de cervesa a la mà, el carismàtic líder euroescèptic de 51 anys ha assegurat que dimitirà de la cúpula del partit “en 10 minuts” si no guanya l'escó que s'està disputant a South Thanet.

Farage recorda la base electoral de l'UKIP, homes grans, blancs i votants de coll blau, l'època en què l'economia se sentia més forta, hi havia menys immigració i la Gran Bretanya era un país genial.

ANTIEUROPEISME AMB RESULTATS

Farage, contrari a les polítiques de Brussel·les i a la correcció política, ha portat l'UKIP als seus millors resultats de la història en les eleccions al Parlament Europeu de l'any passat, en què va arribar a comparar l'expresident del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, amb un “drap humit”.

Mentre que el primer ministre David Cameron ja ha descartat l'opció del partit de Farage qualificant-los de “llunàtics i racistes de l'armari”, l'UKIP defensa en aquestes eleccions els seus dos escons a la Casa dels Comuns i espera captar desenes de milers de vots a nivell nacional fugats dels principals partits. El partit antieuropeista i contrari a la immigració massiva està tercer en les enquestes amb un 14% del vot. Amb el seu discurs fàcil i populista, s'esperava que Farage triomfés en els debats televisius però no ha sigut així.

SANGUINARI I DIFÍCIL

Nigel Farage va néixer el 1964 en una família acomodada de Kent, al sud-est d'Anglaterra. El seu pare era un corredor de borsa alcohòlic i els seus pares es van divorciar quan tenia cinc anys. Va ser educat en una de les millors escoles privades d'Anglaterra, al Dulwich College de Londres, on es diu que el seu director el va veure "sanguinari i difícil".

En comptes d'anar a la universitat, Farage va seguir el seu pare a Londres. Després d'haver recolzat els conservadors en la seva joventut, es va unir a l'UKIP el 1993 com a membre fundador i va ser elegit per al Parlament Europeu el 1999, quan tenia 35 anys.

Farage es va convertir en el líder de l'UKIP el 2006. El 2009 es va prendre un recés i l'any següent va ser reelegit i va impulsar el partit a la primera línia política. Farage ha sobreviscut a una sèrie de desgràcies personals com un accident automobilístic, un càncer testicular i un accident d'avió durant la campanya del 2010.

POLÈMIC I INFLUENT

Notícies relacionades

Farage ha evitat les flagrants ficades de pota en temes racials que han fet dimitir alguns dels seus companys de partit. No obstant, va encendre la polèmica quan va suggerir que els immigrants amb sida no havien de ser tractats pel Servei Nacional de Salut.

La popularitat de l'UKIP i el seu líder van jugar un important paper en la seva influència euroescèptica, ja que ha aconseguit que un referèndum sobre el futur del Regne Unit a la Unió Europea hagi passat a ser una prioritat per a Cameron, que ha posat la data a finals del 2017.

Temes:

Nigel Farage