CENTENARI DE LA MASSACRE

Deu famosos que potser no sabies que eren d'origen armeni

Després de l'exili pel genocidi de 1915, molts descendents del país caucàsic s'han fet famosos al voltant del món

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

1/ Andre Agassi

Aquest famós tennista nord-americà té arrels armènies per part de pare. El seu nom real és Andre Kirk Agassian, cognom que la seva família va canviar per evitar la persecució. Amb 44 anys, és considerat un dels millors tennistes de tots els temps amb vuit títols de Gran Slam a la butxaca.

2/ Princesa Diana

Diana Frances, també coneguda com la Princesa de Gal·les o Lady Di, va ser la persona més popular del món fins que va tenir un fatal accident de cotxe el 1997. En aquest cas, els seus orígens armenis es remunten fins a set generacions enrere. La seva relació amb Armènia es vincula a l'àvia de l'àvia de la seva àvia, que es va descobrir recentment que tenia arrels armènies i índies.

3/ Charles Aznavour

Una de les veus més reconegudes per la música França sona en armeni. Fill de migrants armenis, Shahnour Varenagh Aznavourian es va fer un lloc als escenaris des dels nou anys de la mà de la mítica Edith Piaf. Aznavour, també conegut com el Sinatra gal, ha treballat des del 2009 com a ambaixador d'Armènia a Suïssa i sempre ha sigut crític amb el genocidi, que va acabar amb la vida de tots els familiars de la seva mare. Recentment ha assegurat que malgrat la matança no odia els turcs. El 2004 va ser nomenat Heroi Nacional d'Armènia.

4/ Cher

La cantant i extravagant celebritat nord-americana prové d'una família en què el seu pare era d'ascendència armènia. El seu èxit musical va arribar els anys 70, i els 80 va començar la seva transició al món del cine, on va guanyar la palma de Cannes a millor actriu el 1985 pel film 'Mask' i l'Oscar a millor actriu el 1998 per 'Encís de lluna'. El seu gran èxit musical va arribar el 1998 amb el tema 'Believe', que li va servir per guanyar un Grammy i convertir-se en la dona de més edat a liderar la llista de cançons rock. El seu nom real és Cherilyn Sarkissian.

5/ Steve Jobs

Aquest icònic guru del món de la tecnologia era nord-americà, però els seus pares d'adopció eren d'origen armeni, i per això sempre se l'ha vinculat amb el país. Jobs va ser un popular magnat del sector informàtic, cofundador i president executiu d'Apple i màxim accionista de The Walt Disney Company fins que va morir el 2011 per un càncer de pàncrees. Aquell mateix any Apple es va convertir en l'empresa amb més capitalització del món. Va revolucionar el món de la informàtica amb Apple, i el de l'animació digital amb Pixar. El dia del centenari del genocidi armeni coincideix amb el llançament de l'últim 'gadget' de la seva companyia, el rellotge intel·ligent.

6/ Gari Kaspàrov

El millor jugador d'escacs de la història també té orígens armenis per part de mare. El seu cognom real és Kasparian, que va modificar més tard a una versió més russa, Kaspàrov. Nascut a Bakú, capital de l'actual Azerbaidjan, va ser campió del món d'escacs des del 1985 fins al 2000. Amb 22 anys es va convertir en el campió més jove de la història. Després de la seva exitosa trajectòria en els escacs, el 2005 va fer el salt a la política formant el moviment rus Front d'Unió Civil. Des d'aleshores ha sigut una de les veus més reconegudes en l'oposició al president Vladímir Putin.

7/ Kim Kardashian

La celebritat televisiva i de la premsa rosa dels Estats Units és actualment una de les cares més reconegudes de la descendència armènia. Ella i les seves dues germanes, protagonistes del reality 'Keeping up with the Kardashians', han parlat obertament per conscienciar sobre el genocidi armeni. La setmana passada va visitar per primera vegada el país caucàsic amb el seu marit, el raper Kanye West, per portar flors al memorial de la massacre.

8/ Alain Prost

El quatre vegades campió de la fórmula 1 va ser un dels pilots més reconeguts i exitosos de la història. Els seus avis eren armenis que van fugir del genocidi i es van establir a França. Els seus registres van ser imbatuts fins a l'arribada a les pistes l'any 2000 de Michael Schumacher. Els seus duels amb el difunt Ayrton Senna van marcar la dècada dels 80 i es van convertir en la màxima rivalitat automobilística de la història.

9/ System of a Down

Notícies relacionades

Aquesta popular banda nord-americana de metal alternatiu està formada per tres armenis i un libanès d'ascendència armènia. Les seves lletres s'han manifestat en contra del genocidi armeni i d'altres causes com la guerra, la violència, el maltractament infantil, la pornografia i el masclisme en la societat. És la primera banda des dels Beatles que s'ha col·locat dues vegades en el primer lloc de vendes d'àlbums als Estats Units en un mateix any. Han començat una gira per commemorar el centenari del genocidi.

10/ Andy Serkis

Potser se'l coneix millor per ser el Gòl·lum d''El senyor dels anells'. Aquest actor, director i escriptor britànic té arrels d'Armènia per part de pare. El seu cognom real és Sarkissian, un dels més comuns al país. Serkis s'ha convertit en un especialista en la tècnica de captura de moviment per a personatges cinematogràfics digitals.