PRIMER ANIVERSARI DEL SEGREST DE 276 ESCOLARS

La violència de Boko Haram obliga 800.000 nens a fugir de casa seva a Nigèria

"El segrest de nenes només és una de les tragèdies sense fi que es repeteixen a escala èpica al país", denuncia Unicef

Una dona i un grup de nens nigerians, en un camp de refugiats del Txad, el 7 d’abril.

Una dona i un grup de nens nigerians, en un camp de refugiats del Txad, el 7 d’abril. / AFP / PHILIPPE DESMAZES

1
Es llegeix en minuts

Uns 800.000 nens s'han vist obligats a fugir de casa seva a causa del conflicte al nord-est de Nigèria entre el grup islamista Boko Haram, les forces militars i els grups d'autodefensa civil, segons un informe d'Unicef publicat coincidint amb el primer aniversari del segrest de 276 escolars a Chibok.

Segons l'informe 'Infanteses perdudes', el nombre de menors que han hagut de fugir dins del país o cap al Txad, el Níger i el Camerun per fugir de la violència s'ha més que duplicat en poc menys d'un any. "El segrest de més de 200 nenes a Chibok només és una de les tragèdies sense fi que es repeteixen en una escala èpica al llarg de Nigèria i de la regió", ha denunciat el director regional d'Unicef per a l'Àfrica Occidental i Central, Manuel Fontaine.

"Desenes de nens i nenes han desaparegut a Nigèria segrestats, reclutats pels grups armats, atacats, utilitzats com a arma de guerra, o obligats a fugir de la violència. Aquests nens tenen dret que se'ls torni la seva infància", ha subratllat Fontaine.

#BRINGBACKOURCHILDHOOD

Aquestes xifres es publiquen en un moment en què Unicef ha començat a cridar l'atenció a les xarxes socials sobre l'impacte devastador que suposa el conflicte per als nens de la regió utilitzant el 'hashtag' #bringbackourchildhood (tornin-nos la infància), que se suma al #bringbackourgirls, creat fa un any per exigir l'alliberament de les estudiants de Chibok.

Segons l'agència de l'ONU, els nens barons estan sent utilitzats a les files de Boko Haram com a combatents, cuiners, portadors i guaites, mentre que les dones joves i les nenes estan sent sotmeses a matrimonis forçats, a treballs forçats i són víctimes de violacions, com també ha denunciat un informe d'Amnistia Internacional.

ATACS A ESCOLES

Notícies relacionades

D'altra banda, els estudiants i professors s'han convertit de forma deliberada en objectius de la violència. Així, Unicef ha documentat que més de 300 escoles han patit danys o han sigut destruïdes i almenys 196 professors i 314 alumnes havien mort fins a finals del 2014.

Davant d'aquesta situació, Unicef ha intensificat la seva resposta humanitària. Durant els últims sis mesos, l'organització ha proporcionat assessorament i suport psicosocial a més de 60.000 nens i nenes afectats pel conflicte a Nigèria, el Níger, el Camerun i el Txad, per ajudar a alleujar el dolor que els produeixen els records, reduir l'estrès i fer front a l'angoixa emocional.

Temes:

Boko Haram