Boko Haram ha raptat més de 2.000 nenes des del 2014

Amnistia Internacional denuncia que les joves són convertides en esclaves sexuals i entrenades per matar

Testimonis sobre els segrestos de Boko Haram / AMNISTIA INTERNACIONAL

2
Es llegeix en minuts

El grup terrorista islamista Boko Haram ha segrestat almenys 2.000 dones i nenes Nigèria des de principis del 2014, segons ha informat aquest dimarts l'organització humanitària Amnistia Internacional (AI), que ha presentat un informe coincidint amb el primer aniversari del segrest de 276 estudiants a Chibok, que, un any després, segueixen en parador desconegut. En el seu informe, AI assegura que els terroristes converteixen les joves en esclaves sexuals i les entrenen per matar i per actuar contra la seva pròpia gent. L'oenagé alerta del  "regnat del terror" imposat pels terroristes, que han matat més de 5.500 civils.

Amnistia subratlla que les escolars de Chibok només són una petita part de les dones i nenes que han patit la brutalitat de Boko Haram. A partir del relat de centenars de testimonis, incloses 28 dones i nenes que es van escapar del captiveri, l'organització descriu els mètodes brutals que utilitza el grup armat al nord-est de Nigèria. Els terroristes recluten sistemàticament els homes joves o bé els executen, mentre que les dones i les nenes són raptades i a vegades violades.

"REGNAT DEL TERROR"

Algunes d'elles són obligades a casar-se amb membres de Boko Haram i a participar en atacs contra la població, en alguns casos contra els seus propis pobles d'origen. "Homes i dones, nens i nenes, cristians i musulmans han sigut assassinats, segrestats i explotats durant un regnat del terror que ha afectat milions de persones", assenyala el secretari general d'Amnistia Internacional, Salil Shetty.

El grup terrorista porta primer les segrestades a camps ubicats en zones remotes per més tard traslladar-les a pobles i ciutats on les adoctrinen i preparen per al matrimoni.

L'informe d'Amnistia cita el testimoni d'Aisha, de 19 anys, que va ser raptada durant el casament d'una amiga el setembre del 2014 amb la seva germana, la nòvia i la germana d'aquesta. Boko Haram les va portar a un camp a la regió d'Adamawa, al nord-est del país, on vivien unes cent dones segrestades.

Una setmana després, els terroristes van obligar l'amiga d'Aisha i la seva germana a casar-se amb dos membres del grup, i van iniciar un entrenament militar per a les quatre joves. "Ensenyaven a les noies com disparar. A mi em van entrenar per utilitzar pistoles, fer servir bombes i atacar pobles", relata Aisha. "Aquest entrenament es va allargar durant tres setmanes. Llavors ens van començar a enviar a missions. Jo vaig anar a una missió contra el meu propi poble", afegeix la jove.

VIOLADA PER SIS HOMES

Notícies relacionades

Aisha també explica que durant els tres mesos que va durar el seu captiveri va ser violada en repetides ocasions, a vegades per grups de fins a sis homes. També revela que va veure morir més de 50 persones a mans dels terroristes, inclosa la seva germana."Alguns d'ells no havien volgut convertir-se, altres no volien aprendre a matar. Els enterraven en una fossa comuna a la muntanya. Simplement ajuntaven els cadàvers i els tiraven a un gran forat que no era prou profund. Jo no vaig veure el forat, però notava la pudor dels cossos en descomposició", recorda.

L'organització humanitària també ha divulgat noves imatges obtingudes per satèl·lit que mostren la devastació provocada per Boko Haram a Bama, al nord-est de Nigèria. Les imatges mostren com almenys 5.900 estructures, aproximadament el 70% de la localitat, van ser malmeses o destruïdes, fins i tot l'hospital, quan els terroristes retrocedien davant l'avanç de l'Exèrcit, que va recuperar la localitat al març.

Temes:

Boko Haram