MATANÇA DE LA FILIAL SOMALI D'AL-QAIDA

L'assassinat de 147 joves per Al-Xabab provoca la ira a Kenya

El brutal atac a la Universitat de Garissa deixa 79 ferits i diversos desapareguts

Membres de l’Exèrcit de Kenya es preparen per entrar en acció a la Universitat de Garissa dijous passat, dia de l’assalt.

Membres de l’Exèrcit de Kenya es preparen per entrar en acció a la Universitat de Garissa dijous passat, dia de l’assalt. / EFE / DAI KUROKAWA

2
Es llegeix en minuts

Kenya va viure ahir una jornada de dolor, indignació i crítiques al Govern després de la massacre de dijous passat, quan un grup d'homes armats, membres de la milícia somali Al-Xabab, aliada d'Al-Qaida, van irrompre en un campus universitari i durant més de 15 hores es van dedicar a assassinar a sang freda desenes de joves. El balanç oficial de la matança és de 147 morts i 79 ferits, encara que es tem que el nombre de morts sigui més elevat ja que encara hi ha gent desapareguda.

L'atac es va registrar de matinada a la Universitat de Garissa, situa­da a 200 quilòmetres de la frontera amb Somàlia. Els terroristes van apro­fitar que els estudiants estaven ­dormint a les seves habitacions. El grup armat va entrar a les instal·lacions llançant granades i disparant a discreció, encara que després va penetrar en les diferents instàncies i va separar els ostatges segons les seves creences religioses. Als musulmans els van deixar marxar, als altres, majoritàriament cristians, els van executar. L'atac va acabar  quan quatre dels assaltants van fer esclatar els cinturons d'explosius que portaven a sobre.

Els testimonis dels supervivents són esgarrifosos. Reuben Mwavita, de 21 anys, va explicar com va veure tres noies implorant de genolls als milicians. «L'error que van cometre (les joves) va ser exclamar 'Jesús, sisplau, salva'ns'. Va ser aleshores quan els van disparar immediatament», va dir. «Els assaltants estaven just a l'habitació del costat», recorda, per la seva banda, Susan ­Kitoko, de 24 anys. «Vaig sentir com preguntaven als estudiants si eren cristians o musulmans, llavors vaig sentir trets i crits». Kitoko va fugir saltant per la finestra de la seva habitació, situada al primer pis. Va ­resultar ferida perquè es va trencar el maluc.

TERRITORI PERDUT

Altres testimonis van explicar com els terroristes van tenir temps fins i tot de mofar-se dels ostatges, a qui van obligar a caminar de quatre grapes sobre la sang dels seus companys morts o els van fer telefonar als seus pares per demanar-los que exigissin al Govern kenyà que retirés les ­tropes de Somàlia. Després, els van ­executar.

El portaveu d'Al-Xabab, Ali Mohamud Rage, va dir ahir que l'acció armada va ser com a represàlia a la participació de Kenya en l'AMISOM, la missió de pau de l'Organització Africana que actua a Somàlia. «Kenya està en guerra contra Somàlia», va afirmar Rage. L'acció de l'AMISOM ha provocat que Al-Xabab hagi perdut part del territori que ­controlava.

El ministre de l'Interior kenyà, Joseph Nkaissery, va advertir que el Govern «no es deixarà intimidar per uns terroristes que recorren a l'assassinat d'estudiants innocents». L'Executiu ha sigut molt criticat per la població perquè s'ha sabut que els dies previs a la massacre els serveis d'intel·ligència van advertir que s'estava preparant un atemptat terrorista contra un centre universitari del país.

El 25 de març, la Universitat de Nairobi va alertar els estudiants que estiguessin «atents davant qualsevol anomalia» ja que havia rebut informacions d'un possible atemptat imminent.

Notícies relacionades

La massacre de dijous eleva a 400 les persones mortes per accions terroristes d'Al-Xabab en territori kenyà des que Uhuru Kenyatta és cap d'Estat, l'abril del 2013.

La matança de Garissa ha commocionat molts líders mundials. Ahir el papa Francesc, en un telegrama dirigit al president de la conferència episcolpal de Kenya, el cardenal John Njue, va qualificar l'acció de «brutalitat sense sentit».