FOTOGALERIA

Fastuosa festa d'aniversari per a Mugabe

El president de Zimbawe amenaça de nacionalitzar la indústria de safaris

Bust d’argila de Mugabe. / Tsvangirayi Mukwazhi (AP / Tsvangirayi Mukwazhi)

Bust d’argila de Mugabe.
Els cuiners porten un dels vuit pastissos amb què s’ha celebrat l’aniversari de Mugabe.
Mugabe rep un regal.
Mugabe i la seva dona tallen un pastís que recrea el continent africà.
Partidaris de Mugabe reparteixen carn entre els assistents al seu aniversari.
Grace Mugabe, amb el seu marit.

/

1
Es llegeix en minuts

El president de Zimbàbue, Robert Mugabe, va celebrar aquest dissabte a les cascades Victòria el seu 91 aniversari, en un fastuós acte durant el qual va amenaçar de nacionalitzar la indústria privada de safaris del país. "Som amos  de la terra però no de tota la terra de Zimbàbue. Encara no", va dir en un discurs de dues hores Mugabe, amb un vestit negre i una corbata vermella a joc amb la seva bufanda.

"No som amos dels animals, fins i tot dels que corren d'aquí cap allà pels nostres boscos", va declarar Mugabe, en referència als propietaris blancs de parcs naturals al país. "No hi ha supervisió, però envairem aquests boscos", va assegurar el president, en unes paraules que recorden la reforma agrària que el 2000 va portar a les invasions de granges de blancs, que va suposar la pèrdua de les seves propietats a uns 4.000 grangers.

Per al president de Zimbàbue, "ells (els europeus) tenen encara hisendes i organitzen de forma privada visites des d'Amèrica". "Maten els animals i s'emporten els trofeus", va asseverar Mugabe, que va ser rebut en l'acte amb vuit enormes pastissos, un d'ells amb la forma de les cascades Victòria, una de les set meravelles del món.

MILERS D'ASSISTENTS

A més d'enviar aquest missatge als operadors de safaris, Mugabe va llançar globus a l'aire i va tallar diversos trossos de pastís. Milers de joves van escoltar pacientment el discurs mentre degustaven iogurt portat expressament de la granja que al centre de Zimbàbue té la primera dama, Grace Mugabe, quaranta anys més jove que el seu marit, que duia un vestit llarg negre i blanc.

Notícies relacionades

Amb motiu d'aquest aniversari, les carreteres que porten fins a les cascades Victòria es van omplir d'automòbils, autobusos i camions per transportar els seguidors de l'oficialista Unió Nacional Africana de Zimbàbue-Front Patriòtic (ZANU-PF). L'opositor Moviment pel Canvi Democràtic (MDC) havia qualificat la celebració de "xafarranxo obscè" i havia demanat que es cancel·lés per destinar els diners a escoles i hospitals de la zona.

Mugabe, que va ser elegit al gener president de torn de la Unió Africana (UA), regeix els destins de Zimbàbue des del 1980, quan el país va aconseguir la seva independència del Regne Unit. El seu llarg mandat s'ha caracteritzat per la seva virulenta retòrica patriòtica i antioccidental com per les crisis monetàries, l'escassetat d'aliments o el col·lapse de l'economia.

Temes:

Robert Mugabe