Tensa cimera a Minsk per aturar la guerra a Ucraïna

Merkel i Hollande negocien per arrencar un acord de l'alto el foc entre les parts

El full de ruta preveu donar un estatus especial a les regions de l'est ucraïnès

Salutació entre Vladímir Putin i Petró Poroshenkio, ahir a Minsk.

Salutació entre Vladímir Putin i Petró Poroshenkio, ahir a Minsk. / AFP / ANDREY STASSEVITX

3
Es llegeix en minuts
LEV GANIN / MOSCOU

Els líders d'Alemanya, França, Rússia i Ucraïna negociaven ahir a la nit a la capital bielorussa, Minsk, en un ambient de tensió i a porta tancada un pla de pau amb la intencio de posar fi al conflicte bèl·lic a l'est d'Ucraïna, que ja ha fet més de 5.400 víctimes mortals i que ahir va viure una de les seves jornades més sagnants. La reunió al més alt nivell es perfilava com l'última esperança per evitar que la guerra civil a l'antiga república de la Unió Soviètica acabi en un conflicte global entre Rússia i Occident.

L'objectiu principal de les parts reunides era aconseguir la firma d'un nou pla de pau per a Ucraïna que compti amb el suport tant d'Occident i Kíev com de Moscou i les milícies prorusses de l'autoproclamada Repúbica de Donbass.

El president de França, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van ser els primers d'arribar a Minsk, seguits pel president ucraïnès, Petró Poroixenko. El mandatari rus, Vladímir Putin, va mantenir la intriga fins a l'últim moment. Va arribar pocs minuts abans de l'hora prevista per a l'inici de les negociacions.

La situació a Ucraïna es pot resoldre «ara o mai», va declarar el president ucraïnès a l'arribar a la reunió. «Estic convençut que avui tothom està a l'espera: o bé la situació es resol, és a dir, hi haurà un armistici i una retirada d'armament pesant, o se sortirà tot fora de control», va dir Poroixenko. El mandatari ucraïnès va confessar que tenia «els dits creuats» en favor de poder assolir un acord «històric».

Al cap de dues hores, els líders de l'anomenat quartet de Normandia, compost pels líders d'Alemanya, França, Rússia i Ucraïna, van finalitzar la primera part de les consultes. Deprés de fer-se la fotografia oficial, Merkel, Hollande, Putin i Poroixenko van passar a la sala a reunir-se amb els membres de les seves respectives delegacions per preparar la firma d'un nou full de ruta per a la solució de la crisi ucraïnesa, un document que ha estat negociat durant uns quants dies pels diplomàtics dels quatre països.

QUINZE PUNTS / Els mitjans de Kíev van publicar un suposat esborrany d'aquest document de 15 punts que comprèn un alto el foc immediat i la retirada d'armes pesants de l'est d'Ucraïna. També es preveu que l'operació especial de les tropes ucraïneses contra les milícies de Donbass s'acabi el 23 de febrer. Aquests serien els objectius més immediats. Tot seguit, Kíev ha de declarar una amnistia dels milicians que té a les seves mans per iniciar l'intercanvi de presoners de guerra definitiu. En el terreny polític, el pla de pau obliga Kíev a garantir un estatus especial a les regions del sud-est d'Ucraïna.

La d'ahir va ser la tercera trobada dels líders de l'anomenat quartet de Normandia. Els quatre dirigents van coincidir per primera vegada a principis del juny passat, en les celebracions del 70 aniversari del desembarcament aliat a la costa francesa, on van iniciar el diàleg per posar fi al conflicte a l'est d'Ucraïna. A mitjans d'octubre de l'any passat van mantenir una segona trobada a Milà.

Notícies relacionades

CONSULTES PARAL·LELES / A la capital bielorussa també es porten a terme de manera paral·lela les consultes del Grup de Contacte per a Ucraïna (Rússia, Ucraïna, OSCE) amb participació dels representants de les autoproclamades repúbliques populars de Donbass.

La cimera de Minsk va estar precedida per una reunió de Merkel i Hollande amb el mandatari ucraïnès, a Kíev, el 5 de febrer, així com d'una trobada dels dos líders europeus amb Putin, el dia 6 a Moscou. A més a més, a Berlín van abordar la crisi els cancellers d'Alemanya, França, Rússia i Ucraïna.