Comença la cimera de Minsk per aconseguir la pau a Ucraïna

Putin, Merkel, Hollande i Poroixenko busquen fixar l'acord que permeti el final immediat de la guerra

Vladímir Putin, Petró Poroixenko, Angela Merkel i François Hollande, en la cimera de Minsk.

Vladímir Putin, Petró Poroixenko, Angela Merkel i François Hollande, en la cimera de Minsk. / HANDOUT (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

La cimera de Minsk per aconseguir la pau a Ucraïna ha començat aquest dimecres al Palau de la Independència de la capital bielorussa amb presència dels líders d'Ucraïna, Rússia, Alemanya i França. El president ucraïnès, Petro Poroixenko; el cap del Kremlin, Vladímir Putin; la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el cap d'Estat francès, Fancois Hollande, s'han reunit primer sense assessors per celebrar consultes informals. Moment de fotos i preparatius per a una reunió que es presumeix complexa però el final de la qual ha de ser la paralització de la guerra. Els líders s'han assegut al voltant d'una gran taula ovalada amb els seus ministres d'Exteriors i la resta de les seves respectives delegacions oficials per definir els detalls d'un acord obligat.

Putin, que ha sigut l'últim a arribar a la seu de la cimera, ha donat la mà als seus tres interlocutors, inclòs el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, amfitrió de la trobada, cosa que ha sigut interpretada immediatament com un intent de suavitzar els ànims. Malgrat això, l'encaixada de mans entre els líders rus i ucraïnès ha sigut especialment fred, segons les imatges mostrades per la televisió.

Poc abans de l'inici de la cimera, Poroixenko s'ha reunit amb els dos mandataris europeus, autors de la iniciativa de pau que intenta frenar la nova escalada del conflicte que ha provocat la mort de centenars de civils des de principis d'any, uns 5.000 des de l'inici de la guerra.

CREUAMENT D'ADVERTÈNCIES

Notícies relacionades

El líder ucraïnès ha advertit al reunir-se amb Lukaixenko que, en cas que fracassi la cimera, la situació a l'est ucraïnès serà "pràcticament irreparable". Abans de viatjar a Minsk, Putin ha avisat durant una reunió del Govern que Kíev imposarà la llei marcial a tot el territori nacional "si les vergonyoses accions de l'agressor condueixen a una escalada del conflicte".

Poroixenko va acusar els rebels d'atacar dimarts amb míssils la ciutat de Kramatorsk, seu de l'Estat Major de les forces governamentals, on van morir 16 persones, entre civils i militars.