SEGREST D'UN REPORTER I D'UN PILOT

El Japó i Jordània contenen l'alè davant el final de l'ultimàtum de l'Estat Islàmic

Els gihadistes van donar com a termini dijous a la nit perquè Amman alliberi una terrorista

2
Es llegeix en minuts

El Japó i Jordània segueixen aquest divendres a l'espera de notícies sobre la situació del periodista nipó i del pilot jordà segrestats per Estat Islàmic (EI), després que s'hagi complert el termini fixat per aquest grup gihadista per a la seva execució. "S'estan fent tots els esforços possibles per alliberar Kenji Goto", ha afirmat el primer ministre nipó, Shinzo Abe, en al·lusió al periodista japonès de 47 anys que està segrestat des de finals de l'octubre passat.

"He demanat al ministre d'Exteriors (Fumio Kishida) que continuï en guàrdia", ha declarat Abe al ser preguntat pels mitjans sobre com està tractant el Govern la situació en aquests moments, en declaracions recollides per l'agència nipona Kyodo. El grup gihadista va donar dijous un nou ultimàtum que posava com a límit "la posta del sol, hora de Mossul" d'aquest dia per executar els ostatges si no es complien les seves exigències, un termini que ja s'ha superat.

L'EI va amenaçar de matar el japonès Kenji Goto i el pilot jordà Muaz Kasasbeh si no era alliberada la terrorista iraquiana Sajida al-Rishawi, empresonada a Jordània. Les últimes hores s'han viscut amb tensió creixent al Japó després que l'intercanvi de presoners quedés aparentment bloquejat ja que el Govern d'Amman va demanar a l'EI una prova de vida del pilot jordà per complir la seva exigència d'alliberar la terrorista.

Així mateix, va mostrar la seva comprensió per la crida realitzada la vigília per la dona de l'ostatge nipó, en què demanava més esforços a Tòquio i Amman per salvar la seva vida. "Crec que aquesta és l'última oportunitat per aconseguir el seu alliberament i la de Muaz Kasasbeh", va afirmar la dona de l'ostatge japonès en un comunicat distribuït per la cadena britànica BBC. "Prego al Govern jordà i al japonès que entenguin que els destins dels dos homes estan a les seves mans", afegeix Rinko Goto en el seu missatge.

PRESSIÓ A LA DONA

En les últimes hores, alguns mitjans nipons com la cadena estatal NHK han publicat que la parella del periodista va difondre aquest missatge a petició de l'Estat Islàmic i sota l'amenaça que si no ho feia Goto seria executat.

Notícies relacionades

Per la seva part, el pare del pilot jordà va fer una crida dijous en què va demanar a l'organització gihadista que alliberi el seu fill ja que comparteix amb ells la "fe islàmica".

"Us demano, amb el totpoderós Al·là i el seu profeta, que allibereu el meu fill i us asseguro que aquesta decisió serà rebuda amb apreci per part de deu milions d'homes tribals a Jordània i Palestina", va dir Safi Kasasbeh a Amman.

Temes:

Jordània