NOVA INCORPORACIÓ A LA MONEDA ÚNICA

Lituània es converteix en el 19è país de la UE a sumar-se a l'euro

El Govern de Vílnius s'acosta a Occident davant la política militar russa a la regió

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / VÍLNIUS

Lituània es va unir ahir al club dels 19 països de la Unió Europea que han adoptat fins ara l'euro com a moneda nacional. Els tres milions d'habitants d'aquest petit país bàltic tenen de termini 15 dies per canviar les seves lites, moneda lituana, a euros. Amb la incorporació dels lituans, ja són 337 milions les persones que comparteixen la moneda comuna europea.

«L'euro servirà per garantir la nostra seguretat política i econòmica, ens permetrà una viabilitat econòmica més gran, creació d'ocupació i més benestar social», va manifestar el primer ministre lituà, Algirdas Butkevicius. Minuts després que els focs artificials saludessin ahir l'arribada del nou any a la capital lituana, Vílnius, Butkevicius es va acostar a un caixer automàtic i va treure simbòlicament un bitllet de 10 euros. L'acompanyaven el primer ministre d'Estònia, Taavi Roivas, país que va adoptar l'euro el 2011, i el ministre d'Exteriors de Letònia, Edgars Rinkevics, que va passar a la moneda comuna ara fa un any.

JOU DE L'URSS / L'adhesió a l'euro de les tres petites repúbliques bàltiques, que van estar sota el jou de la Unió Soviètica durant mig segle, és vist per la presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaite, com un «símbol d'integració econòmica i política amb Occident».

Lituània, Estònia i Letònia -que van recuperar la seva independència en els anys 90 després del col·lapse de l'URSS i van ingressar a la Unió Europea i a l'OTAN el 2004- segueixen amb inquietud la política de Rússia a Ucraïna i la presència de les forces armades russes a prop de les seves fronteres. En declaracions recents a l'agència AFP, el ministre de Finances lituà, Rimantas Sadzius, va assenyalar que «raons de seguretat formen part de les causes del suport popular a l'euro».

A principis del 2013 una majoria de lituans es va pronunciar contra el canvi de moneda, però, segons l'eurobaròmetre fet públic a mitjans del mes de desembre, el 63% dels enquestats es van pronunciar a favor de formar part de l'eurozona.

Per facilitar la transició de moneda, les autoritats lituanes han permès que durant els 15 dies de termini per canviar les lites a euros els preus a les botigues apareguin en les dues monedes.

Notícies relacionades

«Fa la impressió que tot costa menys diners. Les xifres són més petites. És el moment de recuperar les matemàtiques», va dir un client al sortir d'una botiga de Vílnius.

Molts lituans, no obstant, han manifestat la por que l'entrada de l'euro encareixi encara més els productes.