DESGLAÇ ENTRE DOS VELLS ENEMICS

Els republicans declaren la guerra

Marco Rubio lidera la promesa de bloquejar els canvis al Congrés

Activistes anticastristes criden contra Obama, ahir a Miami.

Activistes anticastristes criden contra Obama, ahir a Miami. / AP / ALAN DÍAZ

1
Es llegeix en minuts
I. N.
NOVA YORK

Descendent de cubans emigrats, el senador Marco Rubio és una de les veus més sonores al Congrés respecte a la relació dels EUA amb Cuba i ahir, després de l'anunci dels passos cap a la normalització, va declarar la guerra. Acusant el president d'«una altra concessió a una tirania», va declarar que farà tot el possible per frenar els canvis.

«Seran dos anys interessants, intentant aconseguir la nominació d'un ambaixador i el finançament per a una ambaixada», va dir. Les seves paraules no amagaven l'amenaça d'un bloqueig a partir del gener, quan els conservadors prenen possessió de la majoria a les dues cambres, sense les quals Obama tampoc podrà aixecar l'embargament.

A la crítica de Rubio (que va anomenar Obama «el pitjor negociador que ha ocupat el Despatx Oval») i la d'altres republicans com el president de la Cambra baixa, John Boehner, es van sumar demòcrates vinculats a la comunitat cubana com Bob Menendez, que va parlar de «precedent extremadament perillós».

Notícies relacionades

Amb l'anunci d'ahir les relacions de Washington amb l'Havana han entrat a més en la campanya presidencial del 2016 tot i que encara no hi hagi candidats. Rubio és una possibilitat. I encara més ho és Jeb Bush, que dimarts va confirmar que estudia presentar-s'hi i ahir va criticar Obama assegurant que les seves accions «només beneficien els odiosos germans Castro». En el camp demòcrata, Hillary Clinton ha advocat en el passat per acabar amb polítiques que en la seva opinió «han estat un fracàs».

Tots tindran la vista posada en els votants cubans, encara que el pes polític d'aquests, sobretot a Florida, està baixant a mesura que canvia la demografia, hi ha més joves  i augmenta la presència d'altres grups com els porto-riquenys. Ahir, a Miami, els anticastristes parlaven de «traïció» i els moderats donaven la benvinguda, no sense cert escepticisme, al pas fet per Obama.