ALERTA A AUSTRÀLIA

Un home armat reté desenes de persones en un cafè de Sydney

L'individu ha demanat una bandera de l'Estat Islàmic i afirma que ha col·locat quatre bombes en diversos llocs

Tres homes i dues dones han aconseguit sortir del local, situat al centre de la ciutat

Entrada de la policia al cafè de Sydney on un segrestador tenia retingudes 21 persones. / periodico

4
Es llegeix en minuts

10.10. Diversos periodistes de mitjans locals informen que la policia australiana els ha demanat que no revelin les demandes realitzades pel segrestador. Les forces de seguretat també han reclamat als mitjans que no especulin sobre la identitat del captor.

{14186349036630}La policia de Sydney (Austràlia) ha tancat aquest dilluns part del centre d'aquesta ciutat a causa de la presa d'ostatges per part d'un individu armat en un popular cafè de la zona. Es desconeix el nombre de persones retingudes tot i que la policia apunta que no són més de 30. Cinc d'elles han aconseguit sortir.

El segrestador és un home d'uns 40 anys que, segons alguns mitjans, porta una bandera islamista i que, a primera hora del matí, s'ha atrinxerat al Lindt Chocolate Cafe, situat a la zona financera Martin Place de Sydney. La policia ha aconseguit entaular converses amb l'individu, que, segons la cadena de televisió Channel Ten, ha demanat una bandera de l'Estat Islàmic i ha assegurat que ha col·locat quatre bombes en diversos punts de la ciutat, un punt que no ha confirmat la policia, que ha demanat discreció als mitjans.

Channel Ten explica que ha parlat "directament" amb dos ostatges i que aquests li han transmès "dues exigències" del segrestador: "Volen que li portin una bandera de l'Estat Islàmic. La seva segona petició és parlar amb el primer ministre". Els dos testimonis citats per la cadena han afegit que l'home "ha dit que hi ha quatre bombes, dos al Lindt Café i dues més en el districte financer".

CINC OSTATGES ESCAPEN

Tres homes han aconseguit sortir de la cafeteria, dos per la porta principal i un altre per una sortida d'emergència, tot i que no és clar si s'han escapat o bé el segrestador els ha permès sortir. Gairebé una hora després, les cadenes de televisió han transmès imatges de dues dones més que sortien corrent del local. "El total d'alliberats ara són cinc", ha assenyalat la reportera de l'ABC Lucy Carter, en el lloc dels fets, a través del seu compte de Twitter.

MISSATGE DE FE ISLÀMICA

"Volia entrar a la cafeteria, però la porta estava tancada. Mai està tancada. He mirat a dins i he vist gent asseguda a terra i un home amb un mocador (al cap) i barba caminant entre ells. Llavors ha arribat la policia i els ostatges s'han posat amb els braços oberts contra els vidres", ha explicat un testimoni al canal ABC 24 hores.

Dues suposades ostatges, una dona que treballa al local i una clienta, han subjectat contra el vidre de l'entrada una bandera negra amb un text en àrab en què es llegeix 'No hi ha altre Déu que Al·là Mahoma és el missatger de Déu'. La cadena local ABC afirma que no és un emblema de l'Estat Islàmic (EI), sinó una 'shahada' o declaració de la fe islàmica.

Una treballadora de l'establiment que ha estat segrestat, i que començava a treballar a les 11 del matí, explica que el local sol estar ple a aquestes hores. "És un lloc on sempre hi ha gent. A molts els veig cada dia, són com una família. Estit contenta de no ser allà a dins amb ells. Però, per una altra part, m'agradaria ser-hi i dir-los que tot anirà bé'", ha assenyalat.

CENTRE ACORDONAT

La policia ha tancat part del centre de Sydney i ha evacuat els residents com a mesura de precaució, al mateix temps que intenta contactar amb el segrestador i els ostatges.

Desenes de policies preparats per intervenir i membres de la brigada per a desactivació d'explosius envolten l'edifici on hi ha la cafeteria a l'espera d'ordres o nous esdeveniments. Les autoritats, a més, rastregen a fons la Casa de l'Òpera de Sydney, marcada com a objectiu per Al-Qaida, buscant possibles artefactes explosius.

PRUDÈNCIA DEL GOVERN

El primer ministre d'Austràlia, Tony Abbott, ha expressat la seva cautela al referir-se al segrest i ha instat els australians a seguir el seu dia a dia amb normalitat. "Desconeixem les seves intencions o si és un incident amb motivacions polítiques, malgrat que hi ha indicadors que apunten a això", ha declarat Abbott en una breu compareixença de premsa en què ha evitat pronunciar la paraula "terrorisme".

El mandatari australià ha lloat la "professionalitat" de la policia al remarcar que les forces de l'Estat estan "preparades" per actuar davant aquests casos. "És un incident pertorbador (...) Entenc la preocupació dels australians, però els insto a exercir la prudència", ha insistit el cap de l'Executiu australià.

CONDEMNA DE LA COMUNITAT MUSULMANA

Els líders de la comunitat musulmana d'Austràlia han condemnat de manera pública l'incident, a l'assenyalar que el succés va contra els preceptes de l'islam.

Notícies relacionades

Segons l'expert en seguretat de l'Institut tecnològic de Melbourne, Joe Siracusa, el segrestador anava a algun lloc de la zona --on hi ha el Banc de la Reserva o el Parlament de Nova Gal·les del Sud--, el van veure i va decidir refugiar-se en el cafè. "Li ha tocat un mal dia i ara no sap què fer. Passi el que passi sap que l'han atrapat, així que deu estar desesperat", ha dit Siracusa en declaracions a l'emissora de ràdio d'ABC.

El setembre passat, les autoritats australianes van elevar l'alerta terrorista a alt per la possibilitat de possibles atacs terroristes a càrrec d'una sola persona, petits grups o grans organitzacions.

Temes:

Sydney