UNA CITA HISTÒRICA

Rajoy es desperta amb bones notícies per als seus interessos polítics després del 'no' al referèndum d'Escòcia

L'inquilí de la Moncloa i els seus col·laboradors anhelen que la derrota independentista rebaixi les expectatives sobiranistes a Catalunya

Mariano Rajoy, en una conferència sobre la reforma de l’Administració, dijous a Madrid.

Mariano Rajoy, en una conferència sobre la reforma de l’Administració, dijous a Madrid. / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / Madrid

Mariano Rajoy es lleva d'hora cada dia per poder esmorzar amb els seus fills i la seva dona i fer exercici --camina uns 45 minuts pels jardins de la Moncloa-- abans de posar en marxa l'agenda oficial del dia. Si no té acte o reunió prevista a primera hora, aprofita per fer classe d'anglès.

Aquest divendres, a les 10 del matí, ha de presidir la reunió del Consell de Ministres, així que és més que previsible que hagi matinat més del compte per tenir temps per a l'esmorzar familiar i l'exercici físic, com a mínim. A més, el matí tenia un al·licient especial perquè el president del Govern no fes el ronsa quan sonés el despertador: conèixer els resultats, o almenys les dades d'un escrutini ja avançat, del referèndum independentista escocès.

La consulta de Catalunya

A les sis del matí ja es podia llegir a les xarxes socials que la BBC, la televisió pública britànica, donava per guanyador el 'no'. A les 6.36 hores i a les 6.39 hi havia tuits del 'premier' David Cameron i del primer ministre escocès, Alex Salmond, admetent amb més o menys claredat (i més o menys entusiasme segons el cas) la victòria dels unionistes. Tota una bona notícia per a Rajoy, que en les pròximes hores es disposa a jugar una partida d'escacs als tribunals amb el president de Catalunya, Artur Mas, a fi d'intentar evitar la celebració d'una consulta que, a diferència de Cameron, ell no ha estat mai disposat a permetre.

Notícies relacionades

Els col·laboradors del president sempre han comptat que un 'no' escocès serviria per refredar les expectatives dels independentistes catalans de cara al 9-N. Que resultaria un alleujament per als uns i un bany de realisme per als altres. I que ompliria d'arguments i raons un Executiu que, com el que dirigeix Rajoy, s'aferra a la suposada il·legalitat d'una consulta sobiranista per no fer passar el país i la Unió Europea per una prova de foc de resultat incert, com ha passat amb la Gran Bretanya i Escòcia.

Doncs bé. Quan aquest matí hagi sonat el despertador de Rajoy, una bona notícia per als seus interessos polítics l'estava esperant. Ara s'haurà de veure com la gestiona davant l'opinió pública el Govern espanyol i, cosa que sol resultar sempre més polèmica, el partit que el sustenta.