INVESTIGACIÓ A LES XARXES SOCIALS

Un tuiter anònim identifica els autors d'un crim a Filadèlfia

Dos homes homosexuals van ser agredits per un grup de 20 joves

Vídeo facilitat per un tuiter anònim que va facilitar la detenció.

1
Es llegeix en minuts

Gràcies a internet es poden resoldre crims. És el que ha passat a Filadèlfia, on l'11 de setembre dos homosexuals van ser agredits per un grup de 20 dones i homes que els van insultar per la seva orientació sexual. Mitjançant la col·laboració d'usuaris de Twitter i Facebook, liderats pel compte anònim @FanSince09, s'ha aconseguit identificar diversos dels agressors.

Les indagacions cibernètiques es van iniciar després que la policia, uns dies després de l'atac, difongués a Youtube el vídeo gravat per les càmeres de vigilància, on apareixen els sospitosos d'atacar els homosexuals. Poc després, un usuari va penjar un tuit en què es veu els sospitosos en un restaurant. 

Llavors, el @FanSince09, que havia fet una crida a la col·laboració per identificar els agressors, va demanar a la xarxa ajuda per saber en quin restaurant s'havia fet la foto.

Notícies relacionades

@Fanince09, un compte de tuit d'autor desconegut, ha actuat com a detectiu del cas. A través de les imatges i d'alguns posts d'altres usuaris que eren allà, ha descobert el nom del restaurant: La Viola. Gràcies a Facebook, per mitjà d'esquemes que permeten visualitzar alguns metadades dels usuaris, l'investigador anònim ha identificat els que han entrat recentment al restaurant. Tots tenen entre els 23 i els 29 anys. Per mitjà del programa 'on line' 'Actual Facebook Graph Searches, l'investigador va tenir accés a algunes informacions privades dels usuaris, no difoses per ells a la xarxa i, a través de cerques creuades, ha identificat alguns dels presumptes culpables. Ara és tasca dels policies localitzar i detenir els agressors.

Xarxes socials que uneixen

Entrevistat per mitjans de tots els EUA, @FanSince09 ha destacat les possibilitats d'internet per conduir investigacions. “Això és el que fa la meva feina fàcil. És clar que no sóc jo qui ha d'arrestar els culpables, però hem treballat tots junts”, ha escrit a Twitter @FarSince09, que ha declarat al ‘Washington Post’: “Aquesta és una demostració de com la xarxa pot unir persones que no es coneixen, però que combaten la mateixa batalla contra una cosa que no toleren, com aquesta agressió”.