Putin recolza el diàleg de pau a Minsk entre Kíev i els prorussos

«Rússia ha portat una gran guerra a casa nostra», avisa el ministre de Defensa d'Ucraïna

El president rus li va assegurar a Barroso que podia ocupar Kíev «en dues setmanes»

Veïns de la localitat de Spartak, als afores de Donetsk, passen les hores en un refugi a cobert dels bombardejos, ahir.

Veïns de la localitat de Spartak, als afores de Donetsk, passen les hores en un refugi a cobert dels bombardejos, ahir. / REUTERS / MAXIM SHEMETOV

2
Es llegeix en minuts
LEV GANIN
MOSCOU

Rússia va acusar ahir les autoritats de Kíev d'oposar-se a un diàleg substancial amb les regions del sud-est d'Ucraïna a la vegada que va denunciar que Europa ignora els bombardejos de barris residencials per les tropes ucraïneses. «Considero que la causa principal (de la crisi a Ucraïna) és que les autoritats actuals de Kíev no volen portar a terme un diàleg polític substancial amb l'est del seu país», va dir Putin a la BBC. El mandatari rus va denunciar que els Governs europeus fan cas omís del fet que les tropes de Kíev bombardegen zones poblades a Ucraïna Oriental.

«Les tropes ucraïneses van envoltar importants ciutats i estan bombardejant barris residencials. I és el que desgraciadament ignoren en molts països, així com Europa», va dir Putin. Al referir-se a les milícies prorusses, va reiterar que el seu objectiu és allunyar les tropes ucraïneses de grans nuclis poblats de l'est del país.

Segons el president rus, la seva tasca principal és salvar la població civil. Putin va ressaltar que després d'una llarga pausa s'estan reprenent negociacions directes entre Moscou, Brussel·les i Kíev. «És un procés molt important, el de negociacions directes. Els contactes s'estan reprenent», va dir el mandatari. El líder rus es referia així a les consultes del grup de contacte format per Ucraïna, Rússia i l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), amb participació de les milícies prorusses de l'est, que es van celebrar ahir a Minsk.

En la reunió, les repúbliques autoproclamades de Donetsk i Lugansk van instar Kíev a reconèixer el seu estatus especial i van prometre esforçar-se al màxim per conservar la unitat d'Ucraïna si es compleixen les seves exigències, que inclouen un alto el foc immediat i un intercanvi de presoners de guerra. A més a més, demanen a Kíev el dret a utilitzar oficialment l'idioma rus al seu territori.

Notícies relacionades

«ORGANITZACIONS TERRORISTES» / Mentrestant, el president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, demanarà reconèixer les repúbliques de Donetsk i Lugansk com a organitzacions terroristes durant la seva pròxima visita a Washington, segons va anunciar el seu servei de premsa. Per la seva part, el ministre ucraïnès de Defensa, Valéri Guéleteï, va avisar que «Rússia ha portat una gran guerra a Ucraïna, una guerra com no es coneixia des de la segona guerra mundial. En una guerra així les pèrdues no es calcularan per centenars, sinó per desenes de milers de morts», va dir.

El diari italià La Repubblica va afirmar que l'expresident de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, va explicar als membres del Consell Europeu dissabte passat que, en una conversa amb ell, Putin li va llançar un seriós avís: «Si vull, ocuparé Kíev en dues setmanes», li va assegurar.