TERRORISME

Gerry Adams, detingut en relació amb un assassinat comès per l'IRA el 1972

El líder del Sinn Féin es va declarar el mes passat disposat a reunir-se amb la policia nord-irlandesa per parlar de la mort de la catòlica Jean McConville

Gerry Adams, líder del Sinn Féin.

Gerry Adams, líder del Sinn Féin. / PETER MORRISON (AP)

1
Es llegeix en minuts

El líder del Sinn FéinGerry Adams, ha estat detingut per la policia d'Irlanda del Nord en relació amb l'assassinat de la catòlica Jean McConville comès el 1972 per l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), ha informat aquest dimecres la cadena britànica BBC.

La víctima era una dona catòlica mare de deu fills, de 37 anys, que va ser segrestada a casa seva per 12 membres de l'IRA i assassinada a Belfast perquè, suposadament, passava informació a les forces de seguretat britàniques a Irlanda del Nord. Les seves restes van ser trobades 30 anys després, l'agost del 2003, enterrades en una platja de Carlingford (Irlanda). Segons sembla, la dona no era una confident i l'únic que havia fet havia estat ajudar un militar britànic ferit després d'un atemptat de l'IRA. L'organització terrorista no va assumir l'autoria d'aquest assassinat fins al 1999.

El líder nacionalista, que en el seu moment va qualificar d'"error i greu injustícia" la mort i el posterior enterrament secret de la dona, va titllar d'"especulacions" les informacions que van aparèixer en els mitjans de comunicació que asseguraven dies enrere que la policia nord-irlandesa (PSNI) tenia previst entrevistar-lo sobre un assumpte que va commocionar Irlanda del Nord durant el passat conflicte bèl·lic.

DETENCIÓ DE BELL

Notícies relacionades

DETENCIÓ DE BELLEl PSNI ha indicat que Adams s'ha presentat aquest dimecres en una comissaria del comtat d'Antrim, al nord de la regió, on ha estat detingut. En un comunicat, el Sinn Féin ha anunciat que "el mes passat Gerry Adams va dir que estava disposat a reunir-se amb la PSNI per tractar sobre el cas de Jean McConville, i aquesta trobada s'està fent aquesta tarda", deia el text.

El març passat, un tribunal de Belfast va posar sota custòdia l'exmembre de l'IRA Ivor Bell, de 77 anys i partícip del procés de pau, després d'una vista relacionada amb l'assassinat de McConville. Bell va ser detingut quatre dies abans per presumpta vinculació amb la mort de la dona.