Klitxkó renuncia a presentar-se a les eleccions presidencials a Ucraïna

El líder del partit UDAR proposa l'empresari Petró Poroixenko com a candidat de les forces democràtiques

Klitstxko ha decidit no presentar-se a les eleccions presidencials i recolzar la candidatura de l’empresari Petro Poroixenko.

Klitstxko ha decidit no presentar-se a les eleccions presidencials i recolzar la candidatura de l’empresari Petro Poroixenko. / KENZO TRIBOUILLARD (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El líder del partit ucraïnès UDAR (Cop), Vitali Klitxkó, ha renunciat aquest dissabte a presentar-se a les eleccions presidencials del 25 de maig i ha proposat a l'empresari Petró Poroixenko, com a candidat únic de les forces democràtiques.

"Avui és el moment de prendre decisions responsables. Ucraïna viu moments difícils. L'única manera de guanyar és presentar un únic candidat en nom de les forces democràtiques", ha anunciat Klitxkó durant el congrés del seu partit, segons les agències locals. Ha recordat que des d'un primer moment ha advocat per presentar un únic candidat per fer front al Partit de les Regions i que ha de ser "aquell que tingui més suport popular i una màxima legitimitat", com és el cas de Poroixenko.

Segons una última enquesta, Poroixenko, antic col·laborador del president Víktor Iúsxenko, encapçala amb claredat les preferències dels ucraïnesos. "Ens van aixecar i vam lluitar junts al Maidan (cor de les protestes antigovernamentals) i treballarem colze a colze en la reestructuració d'Ucraïna", ha apuntat.

Candidatura a l'alcaldia de Kíev

Klitxkó, considerat a priori un dels favorits a la victòria en les presidencials, ha assegurat que, en el seu lloc, presentarà la seva candidatura a l'alcaldia de Kíev per "convertir-la en una capital europea". "Hem de convertir al nostre país en un autèntic país europeu. Totes les reformes i tot ha de començar amb la capital", ha dit Klitxkó, que ja ha intentat altres vegades en va encapçalar el consistori kievita.

D'altra banda, s'ha mostrat esperançat que tots els membres de l'actual coalició governant recolzin Poroixenko, ja que seria "una demostració d'unitat nacional" i també permetria estalviar fons a la malmesa economia nacional. "Hem de fer tot el possible perquè les eleccions presidencials i municipals transcorrin amb netedat. Hem de formar una nova i unificada majoria democràtica. Hem d'assumir la responsabilitat de la formació del Govern i la realització d'un programa de reforma", ha dit.

Poroixenko, un dels homes més rics d'Ucraïna, està considerat un dels principals patrocinadors del Maidan, moviment de protesta que va esclatar al novembre i que va acabar amb l'enderrocament del president Víktor Ianukóvitx el 22 de febrer. Al contrari que en la Revolució Taronja del 2004, en què va tenir més protagonisme, en aquesta ocasió es va mantenir gairebé fins al final en un segon pla.

Iúlia Timoixenko

Notícies relacionades

Poroixenko va anunciar aquest divendres la intenció de presentar-se a les presidencials, en què es podria veure les cares amb l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko. Precisament aquest dissabte el seu partit (Batkisvtxina) celebra el seu congrés federal.

No està gens clar que Timoixenko, que va presentar aquesta mateixa setmana la seva candidatura, cedeixi el pas a Poroixenko, a qui es va enfrontar obertament quan va assumir el càrrec de primera ministra el 2005. Segons els experts, les lluites intestines entre els entorns de Timoixenko i Poroixenko van ser el detonant de la ruptura de la coalició taronja, i del posterior retorn al poder del defenestrat Ianukóvitx, el gran derrotat a la Revolució Taronja.