Margallo afirma que el paral·lelisme d'il·legalitat entre Crimea i Catalunya "és absolut"

El ministre d'Exteriors exigeix als dirigents catalans que expliquin a la població les conseqüències de les seves propostes

Margallo: El paral·lelisme entre Crimea i Catalunya és absolut / EFE / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

 El Govern espanyol ha aprofitat la crisi d'Ucraïna per ressaltar una vegada més la il·legalitat absoluta del projecte de consulta sobiranista a Catalunya. El paral·lelisme d'il·legalitat del referèndum celebrat diumenge a Crimea i el que pretén realitzar Catalunya "és absolut", ha afirmat el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, al finalitzar el Consell de Ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) a Brussel·les centrat precisament en la crisi d'Ucraïna.

"Un referèndum que viola una constitució interna, viola la legislació internacional, és nul i no pot tenir efectes jurídics", ha subratllat García-Margallo. "Això s'aplica tant a Crimea, com a Espanya i a Catalunya, perquè la Constitució espanyola no permet una consulta d'autodeterminació i estableix la unitat indivisible d'Espanya", ha insistit el ministre. "Ningú pot reconèixer el resultat d'un referèndum il·legal", ha afegit García-Margallo.

Conseqüències

Notícies relacionades

"Cada centímetre quadrat del territori espanyol pertany a la totalitat dels espanyols i ningú els pot expropiar aquest dret" amb una consulta sobiranista, ha afegit el ministre. "Ningú pot privar cap ciutadà del seu dret a ser espanyols, catalans i europeus", ha continuat García-Margallo.

El ministre ha reclamat a més als dirigents catalans que recolzen la celebració de la consulta sobiranista o que plantegen declaracions unilaterals d'independència que "expressin amb claredat als ciutadans quines seran les conseqüències de les seves decisions polítiques". "No es pot sortir a la mar sense consultar abans les cartes de navegació, ni saber el temps que farà", ha ironitzat García-Margallo.