Dos periodistes espanyols segueixen segrestats a Síria

Les famílies del reporter d''El Mundo' Javier Espinosa i del fotògraf Ricard Garcia Vilanova es mostren esperançades arran de l'alliberament d'en Marc

El reporter d’’El Mundo’ Javier Espinosa (esquerra) i el fotògraf ’freelance’ Ricard Garcia Vilanova (dreta) encara estan retinguts.

El reporter d’’El Mundo’ Javier Espinosa (esquerra) i el fotògraf ’freelance’ Ricard Garcia Vilanova (dreta) encara estan retinguts.

2
Es llegeix en minuts

Dos periodistes espanyols, el reporter d''El Mundo' Javier Espinosa i el fotògraf 'freelance' Ricard Garcia Vilanova estan segrestats Síria des del 16 de setembre. Tots dos van ser capturats a Tal Abyad, a la província de Raqqa, quan els faltaven només unes desenes de quilòmetres per deixar Síria, després de dues setmanes de feina intensa.

Espinosa s'havia comunicat el diumenge 15 de setembre amb la redacció del seu diari per anunciar que l'endemà emprenia el retorn cap a casa, a Beirut. Gairebé al final del seu camí en zona siriana, els reporters van ser capturats per membres de l'ISIS (Estat Islàmic d'Iraq i Síria) amb quatre combatents més d'Ahmad al-Moustapha, una de les brigades de l'Exèrcit Lliure de Síria (ELS). Els segrestadors van deixar anar els sirians 12 dies després, però Javier Espinosa i Ricardo García Vilanova segueixen en poder seu des d'aleshores.

Després de gairebé dos mesos de silenci informatiu, per desig exprés de les famílies, el segrest dels dos reporters es va fer públic el 10 de desembre, jornada dedicada als Drets Humans. La campanya per demanar el seu alliberament segueix activa a les xarxes socials #FreeJavier_Ricardo.

Esperança familiar

Les famílies de Javier Espinosa, enviat especial d''El Mundo' a Síria, i el fotògraf Ricard Garcia Vilanova estan esperançades arran de l'alliberament de Marc Marginedas. Així ho ha assenyalat a Efe Gervasio Sánchez, periodista especialitzat en conflictes bèl·lics que està exercint de portaveu de les famílies dels segrestats pel grup Estat Islàmic d'Iraq i Síria (ISIS).

"L'alliberament té un efecte positiu en els familiars, perquè és la millor notícia que es podia esperar després de sis mesos d'espera. Permet tenir l'esperança que es pugui solucionar la seva situació", ha afirmat Sánchez.

Gervasio Sánchez ha mostrat la seva satisfacció per la notícia de l'alliberament de Marginedas, que va oferir la seva última crònica des de Síria el 2 de setembre, perquè permetrà a les famílies de Ricardo i Javier "tenir molta confiança que siguin alliberats".

"El pes del temps"

Ahir mateix, Sánchez ha estat parlant amb ells i, segons ha comentat, "el pes del temps s'està deixant notar perquè està sent molt llarg", i per això aquesta notícia tindrà un "efecte positiu".

Ara és hora, segons Sánchez, de saber com està en Marc, i com ha anat el seu segrest, si estava sol o, fins i tot, si ha pogut coincidir en algun moment amb Ricardo i Javier.

Comitè de suport

Dimarts que ve està previst que Sánchez intervingui en una taula rodona organitzada per la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), en què s'abordarà el segrest de periodistes i es donarà a conèixer la creació d'un comitè de suport als espanyols retinguts a Síria.

Notícies relacionades

També hi serà present Elsa González, presidenta de la FAPE, que també ha mostrat la seva satisfacció per l'alliberament de Marginedas i ha donat l'enhorabona a la seva família, perquè "és una gran persona i és d'aquells professionals que eleven el periodisme per qualitat i humanitat, encara amb perill de la seva integritat i la seva vida".

"Estem molt contents, però ara cal seguir lluitant per Javier Espinosa i per Ricardo Garcia Vilanova. Ara és un moment també d'estar pensant en els altres dos companys i en la vintena de periodistes que segueixen retinguts", ha apuntat González.