Espanya: corrupció només a les elits

Mapa interactiu amb els resultats del primer informe anticorrupció de la UE

1
Es llegeix en minuts
MARTÍ MASSOT VILA / Barcelona

"Espanya el país més corrupte de la UE". Aquesta ha estat la lectura general  dels mitjans del primer informe anticorrupció publicat per la Comissió Europea aquest dilluns; i tenen tota la raó. La corrupció a Espanya existeix i preocupa, d'això no hi ha cap dubte, i així ho confirmen les dades d'aquest informe. Ara bé, l'informe també cita: "Espanya obté millor puntuació que la mitjana europea pel que fa a la petita corrupció." O el que és el mateix, Espanya pateix menys suborns que molts dels països de la UE.

Les dades

Només un 2% dels espanyols van respondre afirmativament a la pregunta: ¿En l'últim any, algú li ha demanat a vostè, o esperat de vostè, que pagui un suborn pels seus serveis? Aquest 2% està, efectivament, per sota de la mitjana de la UE (4%) i molt lluny del seu màxim, un 29% (Lituània). Aquest 2% se situa només un punt per sobre dels resultats obtinguts per Finlàndia Dinamarca, països que aconsegueixen molta millor puntuació que Espanya en la percepció de si  la corrupció és generalitzada (un 20% a Dinamarca per un 95% a Espanya).

Notícies relacionades

La mateixa tendència segueix  la resposta a preguntes com: ¿Coneix algú que hagi  donat o rebut suborns? (11% a Espanya, 12% la mitjana europea).

Elits i funcionariat

Totes les dades estan basades en opinions i en experiències dels ciutadans, ja que lògicament no hi ha dades empíriques sobre l'assumpte més enllà de l'experiència i la percepció. Llavors, una possible explicació que es podria extreure de la divergència de dades exposada és que el ciutadà espanyol percep la corrupció perquè diàriament llegeix als diaris casos i més casos de tripijocs de les seves elits polítiques i empresarials. Això sí, la població afirma no experimentar suborns en la seva vida perquè metges, professors, bombers, revisors de tren o polícias no aprofiten la seva posició com a funcionaris per treure's un sou extra a costa del ciutadà, cosa que sí que passa en altres països.