Mandela, enterrat a Qunu

Després de 10 dies de dol oficial, l'expresident de Sud-àfrica i Nobel de la pau descansa al costat d'un turó de l'humil poble on va passar la infància

El món acomiada el líder sud-africà, com la comunicadora Oprah Winfrey, el reverend Jesse Jackson, el magnat Richard Branson o el príncep Carles d’Anglaterra. / periodico

El món acomiada el líder sud-africà, com la comunicadora Oprah Winfrey, el reverend Jesse Jackson, el magnat Richard Branson o el príncep Carles d’Anglaterra.
Funeral d’Estat de Nelson Mandela a Qunu, Sud-àfrica, el poble on va passar la infància.

/

4
Es llegeix en minuts

Nelson Mandela, expresident de Sud-àfrica i premi Nobel de la pau, descansa ja per sempre al costat d'un petit turó de Qunu, un humil poble envoltat de camps on va passar la infància i on avui ha estat enterrat, complint el seu desig. Han estat 10 dies de dol oficial des que va morir el 5 de desembre als 95 anys, temps en què hi ha hagut espai per a la consternació per la notícia, la celebració del seu llegat, la tristesa de la capella ardent i l'emocionat últim adéu al seu sepeli.

Avui, finalment, ha rebut sepultura sota una terra que sempre va considerar la seva llar i on resulta impossible trobar ningú que digui una mala paraula sobre l'home que va enderrocar el règim racista de l'apartheid, després de resistir una condemna de 27 anys de presó, i va acabar sent el primer president negre de Sud-àfrica.

Els habitants de Qunu van conviure amb ell, i alguns el recorden com un amic pròxim, però avui no han pogut assistir al funeral d'Estat que s'ha celebrat a escassos metres de casa seva, perquè era un acte reservat a familiars, mandataris polítics i personalitats públiques.

La cerimònia s'ha celebrat sota una immensa carpa blanca en què no entrava la llum del dia. Allà hi havia prop de 5.000 persones, entre elles diversos caps d'Estat, membres de famílies reials com el príncep Carles d'Anglaterra o Albert de Mònaco, empresaris famosos com Richard Branson, personatges televisius com Oprah Winfrey o activistes polítics, com el líder del Sinn Féin, Gerry Adams.

Sobre un escenari blanc

El fèretre de Mandela ha arribat en processó al compàs de marxes militars, transportat per un camió de l'Exèrcit, escortat per la guàrdia d'honor i cobert amb una bandera sud-africana, mentre sonaven salves disparades per canons. Darrere d'ell, una estela de dol formada per la seva viuda, Graça Machel, la seva segona dona, Winnie Mandela, i l'actual president de Sud-àfrica, Jacob Zuma.

Portat fins a l'interior de la carpa per generals blancs i negres en perfecta harmonia, un exemple més del resultat de la seva vida, el taüt ha estat dipositat sobre un escenari blanc amb 95 espelmes enceses i una gran imatge de la seva cara, sempre somrient. Han estat moltes les oracions i els testimonis de familiars, amics i presidents, però la més emotiva ha estat la d'Ahmed Kathrada, el seu company més pròxim durant els 18 anys de condemna que va passar a la presó de Robben Island, a Ciutat del Cap.

"Quan el vaig veure per última vegada estava ingressat a l'hospital, i em va envair la tristesa. M'aguantava la mà, era profundament colpidor. Tant de bo mai m'hagués enfrontat a aquella imatge", ha recordat el seu company de lluita. El va conèixer fa 67 anys, i prefereix conservar la imatge del Mandela amb qui es va trobar llavors: "Un home alt, fort i saludable. Un boxejador, un home que s'exercitava enèrgicament tots els matins".

"Amor, honestedat, coratge, tolerància, justícia. Aquest és el seu llegat. La història de la seva vida és la història d'aquesta nació i, gràcies a ell --ha afegit--, Sud-àfrica pertany ara a tots els que hi viuen, blancs i negres". "Vosaltres heu perdut un pare, però jo he perdut un germà, la meva vida ha quedat buida, no sé a qui recórrer", ha dit Kathrada, sense poder reprimir les llàgrimes.

Un "gran narrador d'històries"

També ha estat emocionant el record que Nandi Mandela té del seu avi, "un verdader líder" que va saber "predicar amb l'exemple" i en què la verdadera missió sempre va ser la d'"ajudar els més desafavorits", ha dit en la seva intervenció. "Trobarem a faltar la seva veu severa --ha recordat--, de quan estava disgustat, com reia, perquè tenia un gran sentit de l'humor, i les seves històries. Era un gran narrador d'històries".

Notícies relacionades

Un cop acabat el funeral d'Estat, l'últim dels molts i multitudinaris homenatges que Sud-àfrica li ha rendit durant aquests dies, ha arribat el moment per al dolor íntim, per a l'últim i verdader comiat, reservat per a la seva família i els seus amics més pròxims. Portat un altre cop per generals, entre salves de pólvora i el soroll d'avions de combat i helicòpters militars sobrevolant els verds prats de Qunu, el taüt ha estat traslladat fins a un petit turó, on esperava el seu espai per a l'etern descans.

El cos de Mandela ha estat sepultat a les 12.45 hora local (11.45 GMT). Ha deixat sobre la terra un immens llegat de llibertat. Tal com ha dit Zuma uns minuts abans, durant el funeral oficial, "avui s'acaba un viatge meravellós que va començar fa 95 anys". "Vam cometre l'error de pensar que eres immortal. Has sigut un ésser humà extraordinari. Viuràs per sempre als nostres cors i a les nostres ments", ha subratllat el president. Visiblement commogut, Zuma ha traslladat l'últim adéu del seu poble: "Que et vagi bé, heroi dels herois".