Guerra en un país àrab

Amnistia denuncia el tracte de la UE als refugiats sirians

Europa només accepta acollir 12.000 dels 55.000 que han arribat al continent

Alemanya ofereix asil a 10.000 dels que han fugit però Espanya limita la quota a 30

Una família siriana corre sota la neuen un camp de refugiats al Líban.

Una família siriana corre sota la neuen un camp de refugiats al Líban. / REUTERS / MOHAMED AZAKIR

3
Es llegeix en minuts
ANA ALBA
JERUSALEM

La Unió Europea «ha fracassat de manera miserable» i els seus líders «s'haurien de sentir avergonyits» per no obrir les seves portes generosament als refugiats sirians, afirma l'oenagé Amnistia Internacional (AI) en un informe que va ser difós ahir. En el document, AI denuncia que els socis europeus només s'han ofert a acollir 12.340 refugiats, que representen el 0,5% dels 2,3 milions de sirians que han hagut de fugir del seu país per la guerra.

La xifra equival al nombre de refugiats registrats en els últims cinc dies de novembre al Líban, que acull en total 838.000 sirians. A Jordània, s'hi han acollit 567.000 refugiats, a Turquia 540.000, a l'Iraq 207.000 i a Egipte 129.000. A més a més, dintre de Síria hi ha 6,5 milions de desplaçats.

«La UE ha fracassat miserablement en l'acompliment del seu paper per protegir els refugiats que ho han perdut tot menys les seves vides. El nombre dels que tenen intenció de recol·locar (procedents d'altres països on ja estan refugiats) és realment lamentable», va assenyalar el secretari general d'AI, Salil Shetty. La UE «ha d'obrir les seves fronteres, proporcionar un canal segur i parar aquestes deplorables violacions dels drets humans», va subratllar Shetty.

EL MÉS GENERÓS / En aquest informe, titulat Un fracàs internacionalLa crisi dels refugiats de Síria, AI assenyala que 55.000 refugiats han aconseguit arribar a un país membre de la UE i sol·licitar asil i molts arrisquen les seves vides per fer-ho. Tan sols 10 dels 28 estats que formen part de la UE s'han ofert per donar refugi a si­rians.

El país més generós és Alemanya, que s'ha mostrat disposat a acollir 10.000 persones, el 80% de la quota total que han proposat els europeus. Berlín ja ha instal·lat mil persones i n'acceptarà 9.000 més.

Noruega donarà asil a 1.000 sirians, França, Àustria i Finlàndia a 500 cada un, Suècia a 400, Holanda  a 250, Irlanda a 90, Luxemburg a 60, Suïssa i Moldàvia a 50, Espanya a 30, Hongria a 10, i Liechtenstein a 4. Divuit països de la UE, entre ells el Regne Unit i Itàlia, han rebutjat acollir refugiats, alguns dels quals aniran al Canadà (1.300), Austràlia (500) i EUA (nombre obert).

Londres no té plans per reubicar o donar protecció temporal als refugiats, encara que considerarà cada cas de manera individual.

Un portaveu governamental va dir a la cadena de televisió BBC que es dóna «tota l'ajuda possible a la gent a la regió» i va recordar la quantitat de 500 milions de lliures (593 milions d'euros) que el Regne Unit té compromesos fins avui en ajudes a Síria.

Milers de sirians han arribat a Europa arriscant les seves vides en viatges perillosos per demanar asil. Amnistia denuncia que una vegada en terres europees, la policia o els guardacostes els obliguen a retrocedir o els detenen en condicions deplorables, i fins i tot els agredeixen.

CASOS DE MALTRACTAMENTS / Més de 10.000 refugiats de Síria van arribar a les costes italianes en els primers deu mesos d'aquest any i altres a les costes gregues. «Van posar tots els homes al terra del vaixell, ens van trepitjar i ens van pegar amb les seves armes durant tres hores», va explicar un home que viatjava en un grup de 35 persones, entre elles nens i dones, i que va arribar a Grècia.

Notícies relacionades

A Bulgària van arribar, entre els mesos de gener i novembre del 2013, uns 5.000 refugiats sirians, la majoria dels quals estan en centres d'emergència. Un està considerat un centre de detenció.

Els refugiats viuen en condicions precàries als països veïns de Síria, en camps de refugiats a les fronteres. Aquests dies pateixen una onada de fred que ja ha costat la vida d'almenys quatre nens sirians, segons va informar la Coalició Nacional Siriana (CNFROS). Dos dels menors van morir a Síria i dos més al Líban, on es van refugiar fugint de la guerra.