"Les fotos poden mentir. La mirada contrariada de Michelle Obama va ser una casualitat"

Roberto Schmidt, el fotògraf que va captar el 'selfie' d'Obama, Cameron i la primera ministra danesa, posa les imatges en context

La primera ministra danesa, Helle Thorning-Schmidt, amb Michelle Obama, a la llotja.

La primera ministra danesa, Helle Thorning-Schmidt, amb Michelle Obama, a la llotja. / Matt Dunham (AP)

2
Es llegeix en minuts

El fotògraf de l'agència France Press Roberto Schmidt s'ha vist sorprès per l'enorme repercussió que han tingut les imatges que va captar durant el funeral de Nelson Mandela  en què apareixen Barack Obama i David Cameron fent-se una foto ('selfie') amb la primera ministra de Dinamarca, Helle Thorning Schmidt, davant la mirada contrariada de Michelle Obama. Les fotos i el suposat mosqueig de la primera dama dels EUA han donat la volta al món.

Roberto Schmidt ha volgut posar en context la famosa foto, i en l'article 'The story behind "that selfie"', publicat en el blog de coresponsables d'AFP, ha explicat que "la mirada contrariada de Michelle Obama va ser una casualitat". "Les fotos poden mentir", adverteix el fotògraf, que assenyala que minuts abans del 'selfie', l'esposa d'Obama estava compartint rialles amb el seu marit, amb el 'premier' britànic i amb la mateixa Thorning Schmidt.

En el seu article, el fotògraf d'origen germanicocolombià i establert a l'Índia explica que no va veure res estrany en la camaraderia existent entre els líders dels EUA, Regne Unit i Dinamarca i que la va veure molt d'acord amb l'ambient festiu del funeral. "De sobte la dona va treure el seu telèfon mòbil i va fer una foto d'ella somrient amb Cameron i Obama. Vaig captar l'escena de forma reflexiva. Tot l'estadi al meu voltant, els sud-africans ballant, cantant i rient per honrar el seu líder. Hi havia més una atmosfera de carnaval, que fúnebre. La cerimònia ja feia dues hores que durava i en quedaven dues més. L'ambient era totalment relaxat. No vaig veure res sorprenent, fos el president dels EUA o no. Som a l'Àfrica", relata Schmidt. 

'Selfie' "totalment natural"

Quan va saber que les xarxes socials es feien ressò del gest de contrarietat de Michelle Obama davant el 'selfie' de la dirigent danesa, aquest fotoperiodista es va sorprendre. "Les fotos poden mentir. En realitat, només uns segons abans la primera dama estava fent broma amb tots els que estaven al seu voltant, Cameron i Schmidt inclosos. La seva mirada contrariada va ser captada per casualitat", insisteix.

Notícies relacionades

El fotògraf defensa l'espontaneïtat dels líders mundials. "En aquell moment vaig pensar que simplement estaven actuant com a éssers humans, com tu i com jo. Dubto que ningú pogués haver estat amb la mateixa cara de pedra durant tota la cerimònia, mentre desenes de milers cantaven i ballaven a l'estadi", afegeix. "Per mi, el comportament d'aquests líders fent un 'selfie' és totalment natural. No hi veig res a criticar i probablement jo hauria fet el mateix en el seu lloc".

Schmidt aprofita per criticar la trivialitat amb què moltes vegades ens quedem. "Confesso que m'entristeix una mica que estiguem tan obsessionats amb trivialitats quotidianes, en lloc de pensar en coses que de veritat tenen importància", insisteix.