Uruguai se situa a l'avantguarda mundial al legalitzar la producció i la venda de marihuana

L'esquerrà Front Ampli defensa que és una manera de lluitar contra el narcotràfic

La marihuana es legalitza a l’Uruguai. / periodico

4
Es llegeix en minuts

L'Uruguai, una nació de només 3,3 milions d'habitants, es va situar aquest dimarts a l'avantguarda mundial al legalitzar per primera vegada de forma integral la producció i la venda de marihuana mitjançant un projecte governamental rebutjat a les enquestes a nivell intern i qüestionat a nivell internacional.

La sorprenent idea plantejada el juny del 2012 pel president José Mujica, un exguerriller de 78 anys que és famós per la seva austera forma de vida i les seves crítiques al consumisme, va acabar convertint-se en llei després d'una acalorada sessió al Senat que es va allargar dotze hores. La iniciativa, presentada pel bloc oficialista d'esquerres Front Ampli (FA) com una revolucionària forma de lluitar contra el narcotràfic, va rebre 16 vots a favor i 13 en contra.

Ara només falta que Mujica promulgui la llei i que els impulsors de la proposta aprovin un reglament que definirà al detall la forma que prendrà el projecte en la pràctica, cosa per a la qual disposen de 120 dies.

Igual que havia passat el 31 de juliol passat a la Cambra de Diputats, l'FA va imposar dimarts la seva majoria simple al Senat, enmig de la desesperació de l'oposició, que va rebutjar el projecte en bloc.

Abans del debat, Mujica va admetre que la nova llei "no és bonica" i que els ciutadans, dos terços dels quals la rebutgen a les enquestes, no estan "totalment preparats" per a ella, però va demanar una "oportunitat" per veure si funciona. Durant la sessió la senadora del Front Ampli Constanza Moreira va qualificar la jornada d'"històrica per a molta gent".

Avortament i matrimoni igualitari

"La llei que aprovem avui, al costat de la de l'avortament i la del matrimoni igualitari (fruit també de l'actual gestió governamental), ens posa a l'avantguarda", va considerar. Ernesto Agazzi, també de l'FA, va reconèixer que "la marihuana no és innòcua" i que prefereix que en el futur "no es consumeixi cap droga", però tot i així va defensar la llei per "millorar la desastrosa situació" actual.

El seu coreligionari Roberto Conde la va justificar com una "nova forma d'acció de l'Estat per tancar l'accés a un negoci de 30 o 40 milions de dòlars anuals" als narcotraficants a l'Uruguai. Va recordar que "el 70% de la droga il·legal consumida en el país és marihuana", que aquesta és d'"accés fàcil" i que al seu voltant hi ha una percepció "molt tènue" de risc sobre "les seves conseqüències en la salut", cosa que porta a un "permanent augment" del consum entre adolescents.

D'aquí ve, la necessitat de regular el sector, en el qual el tràfic il·legal de drogues "seguirà sent perseguit", va aclarir a més. A l'Uruguai, el consum de marihuana és legal des de fa quaranta anys i és relativament freqüent veure persones fumant-ne a les places i parcs del país. El projecte disposa la creació d'un ens estatal regulador encarregat d'atorgar llicències als consumidors i controlar la producció i distribució de la droga, que es farà efectiva en clubs o farmàcies.

A 0,63 euros el gram

Els consumidors podran adquirir fins a un màxim de 40 grams al mes, o cultivar a casa fins a sis plantes que produeixin no més de 480 grams per collita. El preu que s'aplicarà perquè el producte sigui competitiu davant del del mercat negre serà d'un dòlar (0,63 euros) per gram.

Aquesta tarifa va ser qüestionada pel senador del Partit Nacional (Blanc) Jorge Larrañaga, al comparar-la amb les dels 'coffee shops' d'Amsterdam, que oscil·la "entre 8 i 15 euros". Larrañaga va advertir així mateix que l'Uruguai corre el risc de transformar-se "en un centre de narcoturisme".

El senador del Partit Colorado Alfredo Solari, metge de professió, va denunciar que la proposta "no compleix amb cap de les salvaguardes ètiques de l'experimentació amb éssers humans", abans d'advertir del risc de generar addiccions, sobretot entre els joves. Sobre això, el senador oficialista Luis Gallo va subratllar que "totes les drogues tenen reaccions farmacològiques tòxiques diferents" i "no tots els usuaris es transformen en addictes".

Notícies relacionades

Solari va alertar a més que la marihuana afecta el "potencial d'aprenentatge de nens i adolescents", cosa "important" per a un país amb "problemes de continuïtat" en educació secundària, va recordar. Per evitar la seva propagació entre els joves, la llei inclou programes preventius de control del consum de drogues que hauran de ser impulsats per les institucions d'ensenyament.

Segons dades oficials, unes 300.000 persones, gairebé el 10% de la població, admeten haver consumit alguna vegada marihuana, i entre 127.000 i 150.000 ho fan amb regularitat. La mesura impulsada per Mujica, que començarà a aplicar-se el primer semestre del 2014, és rebutjada per nombrosos Governs de països de Llatinoamèrica, una de les regions del món més castigades pel narcotràfic, encara que ha estat recolzada pel secretari general de l'OEA, José Miguel Insulza, i el Govern de Guatemala.

Temes:

Jose Mujica