Suspenen el programa d'un famós humorista egipci despr'és de fer broma sobre l'Exèrcit

El presentador de CBC Jairy Ramadan va llegir, abans del programa, un comunicat en què va explicar que Bassem Iussef havia violat la política editorial del canal

Protestes a Egipte en contra del tancament del programa de l’humorista Bassem Iussef, sota el lema de ’La revolució contínua’.

Protestes a Egipte en contra del tancament del programa de l’humorista Bassem Iussef, sota el lema de ’La revolució contínua’. / AP / Egipte

2
Es llegeix en minuts

El popular programa de l'humorista egipci Bassem Iussef va ser suspès minuts abans de sortir a l'aire després que la setmana passada el presentador es mofés dels partidaris del cap de l'Exèrcit egipciAbdul- Fatah al-Sissi.

Aquesta decisió, adoptada per la cadena de televisió privada CBC, on s'emetia l'anomenat 'El Programa', va ser la molt comentada aquest dissabte a les xarxes socials i els mitjans de comunicació egipcis, entre temors a restriccions a la llibertat d'expressió.

Poc abans de l'inici del programa de Iussef ahir a la nit, el segon després de quatre mesos d'absència, el presentador de CBC Jairy Ramadan va llegir un comunicat en què va explicar que Iussef havia violat la política editorial del canal.

En el primer programa de la seva nova temporada, el còmic va fer broma sobre els defensors acèrrims d'Al-Sissi, que ha guanyat popularitat des de l'enderrocament del president Mohamed Mursi el juliol passat, i el fet que aquesta fama hagi arribat a crear fins a xocolatines amb la imatge del general.

Llibertat d'expressió

Iussef va repassar la situació al país des d'aleshores i, en un dels seus comentaris, es va preguntar per l'escàs grau de coneixement que tenen els egipcis del president interí, Adli Mansur.

"Temem que el feixisme en nom de la religió sigui reemplaçat pel feixisme en nom del nacionalisme", va dir en to més seriós l'humorista, que va assegurar no defensar els islamistes però tampoc la creació de "faraons", en al·lusió a Al-Sissi.

La suspensió d''El Programa' ha despertat crítiques entre els activistes i alguns partits polítics, amb crides a respectar les llibertats.

"La llibertat d'expressió és la mare de les llibertats i si només es limita a aquells amb qui coincidim, és un lema buit. El coratge està a defensar-la i no a reprimir-la. Salutacions per a Bassem Iussef", va escriure en el seu compte de Twitter Mohammad al-Baradei, exvicepresident egipci i Nobel de la pau.

Aquest programa d'humor tenia un ampli seguiment entre els teleespectadors egipcis i va generar durant la seva emissió reaccions a favor i en contra per la manera com critica les autoritats del país.

Insult a Mursi

Abans de l'inici de la nova temporada, una comissió de jutges va aconsellar al Tribunal Administratiu revocar la sentència per la qual va rebutjar suspendre l'abril passat el polèmic programa de Iussef, que estava sent investigat per insultar suposadament Mursi.

Aquest òrgan va considerar que la posició del mandatari, sigui la que sigui, ha de ser "protegida perquè representa els egipcis".

Notícies relacionades

Després del polèmic programa de divendres passat, un bon nombre de denúncies van ser presentades davant els tribunals contra Iussef, i la Fiscalia General va ordenar obrir una investigació.

L'humorista, metge de professió, va guanyar fama després de la revolució del 25 de gener del 2011, que va enderrocar el règim del Hosni Mubàrak, mitjançant un programa difós a Youtube.