CONSTERNACIÓ PER LA CAPTURA DEL REPORTER D'EL PERIÓDICO

El segrest de Marc Marginedas origina una onada de solidaritat

Reporters sense Fronteres alerta de la creixent inseguretat d'informar

Totes les associacions de periodistes exigeixen l'alliberament de l'enviat a Síria

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

«La guerra es pot definir com l'apoteosi de la brutalitat i la violència, que només té sentit en un context en què la vida humana ha perdut tot el seu valor. Els perills assumits, la seva crueltat, la seva truculència, els seus fantasmes, només s'encarnen quan remet la circulació d'adrenalina per les venes, un torna a casa, retorna a la normalitat, s'asseu en una butaca i es retroba amb si mateix». Marc Marginedas escrivia això en un diari sobre el seu penúltim viatge a Síria, el març passat, per a 'FronteraD', una revista digital sobre la crònica internacional.

Un ampli cor de veus del món del periodisme i de la política van reclamar ahir precisament la tornada a casa de l'enviat especial d'EL PERIÓDICO a la guerra de Síria, per a aquest retrobament amb si mateix, però sobretot amb la seva família, els seus amics i els seus companys. Marginedas va ser segrestat el 4 de setembre passat per un grup de gihadistes als voltants de la ciutat de Hama i dilluns a la nit, després que EL PERIÓDICO donés a conèixer els fets, la reacció de solidaritat va ser instantània i massiva per part dels mitjans tradicionals, de les institucions i a les xarxes socials.

No tan sols els mitjans catalans i espanyols es van fer ressò de la situació de Marginedas; també nombrosos mitjans de tot el món, entre ells la cadena CNN i l'agència Reuters. L'enviat especial d'aquest diari és, segons l'últim balanç de Reporters sense Fronteres, el 16è periodista segrestat o desaparegut a Síria, un país ancorat en una brutal guerra civil des de fa dos anys i mig.

Les diferents associacions de periodistes van exigir unànimement la posada en llibertat de Marginedas. El Col·legi de Periodistes de Catalunya va mostrar el seu «més ferm rebuig» al segrest i va destacar que es tracta d'un professional amb una trajectòria de més de dues dècades informant des de les zones més conflictives del planeta. El Col·legi va sub­ratllar que els abusos que pateixen els professionals de la informació és «especialment preocupant, ja que la llibertat d'expressió és l'eina fonamental per a la defensa d'altres drets humans».

En un comunicat, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) va expressar també la seva repulsa, ja que «sense importar les raons ni els bàndols que intervenen en el conflicte sirià o en qualsevol altre, res justifica la violació dels drets humans».

Notícies relacionades

L'HORROR / Per a la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), resulta imprescindible la tasca del periodisme en zones de conflicte com a «garantia de la difusió d'informació veraç que permeti conèixer els horrors de les guerres i els sofriments de les seves víctimes». Segons FAPE, «Marginedas representa un tipus de periodisme que, desgraciadament, escasseja, a causa de les retallades que els mitjans estan fent en les inversions destinades a la cobertura dels esdeveniments internacionals».

Reporters sense Fronteres (RSF) va mostrar igualment la seva «profunda» preocupació pel segrest del periodista i va condemnar «les creixents dificultats» a què s'enfronten tot tipus d'informadors a Síria. «En els últims mesos, els segrestos tant a periodistes locals com estrangers han augmentat de manera preocupant», va alertar. També l'editorial barcelonina RBA, que va editar el llibre de Marginedas Periodismo en el campo de batalla, va mostrar la seva consternació. El periodista hi va bolcar 15 anys de cobertura sobre el terreny de conflictes bèl·lics. Des de la cruenta guerra civil d'Algèria, als 90, fins a la Síria d'avui.