Londres presentarà al Consell de Seguretat de l'ONU una resolució per protegir els civils a Síria

Les Nacions Unides reclamen temps perquè els inspectors de l'atac químic acabin la seva feina

Brahimi recorda que una intervenció contra el règim d'Assad requereix l'autorització de l'organisme internacional

Un rebel sirià es protegeix a l’interior d’una casa a Deir al-Zor, dimarts.

Un rebel sirià es protegeix a l’interior d’una casa a Deir al-Zor, dimarts. / STRINGER (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El Regne Unit presentarà aquest dimecres al Consell de Seguretat de l'ONU una resolució perquè l'organisme autoritzi la comunitat internacional a prendre les "mesures necessàries" per protegir la població civil siriana dels atacs amb armes químiques. Així ho ha anunciat el primer ministre, David Cameron, a través del seu compte de Twitter.

"Sempre hem dit que volem que el Consell de Seguretat de l'ONU assumeixi les seves responsabilitats a Síria. Avui tindran l'oportunitat de fer-ho", ha assenyalat el 'premier' britànic.

La resolució serà debatuda aquest dimecres a última hora a Nova York pels cinc països membres permanents del Consell de Seguretat (EUA, Regne Unit, França, Xina i Rússia, aquests dos últims són aliats de Síria i contraris a la intervenció). Rússia ja ha advertit que és prematur un pronunciament del Consell de Seguretat sense saber abans quines són les conclusions de la investigació dels inspectors de l'ONU que són a Damasc recollint proves de l'atac químic del 21 d'agost passat.

Per la seva banda, un alt responsable dels Estats Units ha assegurat sota anonimat que la Casa Blanca descarta un atac unilateral contra Síria. "Cap acció militar serà unilateral. Si es produeix inclourà els nostres aliats", ha afirmat l'alt funcionari citat per l'agència France Press.

Temps per als inspectors de l'ONU

Des de l'Haia, el  el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha apostat per la via diplomàtica per resoldre el conflicte a Síria i ha demanat temps perquè els inspectors de l'ONU que estudien el suposat ús d'armes químiques puguin acabar la seva feina. Els últims dies Washington i Londres s'havien mostrat decidits a actuar contra Assad fins i tot sense tenir l'aval de les Nacions Unides.

Notícies relacionades

"Donem una oportunitat a la pau, donem una oportunitat a la diplomàcia", ha reclamat Ban, que ha insistit que la via militar no és la solució a Síria. "La lògica militar ens ha donat un país al caire de la destrucció total (així que) hem d'explorar tots els camins per a la negociació", ha subratllat. "Per què afegir més llenya al foc", s'ha preguntat.

Per la seva banda, el  mediador internacional per a Síria, Lakhdar Brahimi, ha defensat que qualsevol intervenció militar en aquest país requereix de l'autorització del Consell de Seguretat de l'ONU. "El dret internacional és clar respecte a això i diu que una acció militar ha de ser empresa després d'una decisió del Consell de Seguretat", ha argumentat en una roda de premsa a Ginebra.