El cap de l'Exèrcit egipci assegura que no permetrà la violència i la destrucció del país

Almenys 36 islamistes han mort quan eren traslladats per la policia a una presó al nord del Caire

Senadors dels EUA exigeixen la cancel·lació de les ajudes milionàries de Washington a les Forces Armades egípcies

Un policia de paisà exhibeix la seva pistola durant el desallotjament de la mesquita del Caire on es van atrinxerar els islamistes, aquest dissabte.

Un policia de paisà exhibeix la seva pistola durant el desallotjament de la mesquita del Caire on es van atrinxerar els islamistes, aquest dissabte. / AMR ABDALLAH DALSH (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts

Els islamistes han cancel·lat algunes de lesmanifestacions que havien convocat per a aquest diumenge contra elcop militara Egipte, per "raons de seguretat", després dels enfrontaments que han ocasionat en quatre dies més de 750 morts. La decisió de suspendre algunes marxes ha estat adoptada quan el nou home fort del país, el cap del totpoderósExèrcit, el generalAbdel Fattah al-Sissi,ha declarat que el seu país "no es doblegarà" davant la violència dels islamistes, durant una audiència a caps militars i de la policia.

Per una altra part, almenys 36 presos, suposats membres delsGermans Musulmans, han mort quan eren traslladats per uncomboi policiala una presó al nord del Caire. Segons fonts oficials, els morts han intentat fugir aprofitant l'atac d'ungrup armatque pretenia alliberar-los. El comboi policial traslladava 612 presos islamistes. El partitLlibertat i Justícia, braç polític dels Germans Musulmans, ha qualificat la mort dels detinguts de "massacre sagnant".

Segons l'agència oficial Mena, durant aquest atac, unoficial de policia ha estat segrestatpels islamistes, encara que poc després ha estat posat en llibertat i traslladat a un hospital. Sobre els arrestats pesa una ordre de detenció pels disturbis de divendres passat a la plaça de Ramsès del Caire.

Advertència de l'home fort d'Egipte

Unes hores abans el ministre de Defensa i cap de l'Exèrcit egipci, generalAbdel Fatah al-Sissi,ha assegurat aquest diumenge que lesForces Armades respecten la voluntat del poble i no anhelen el poder, però ha advertit als islamistes que no es doblegaran davant la violència.

"No ens quedarem impassibles davant la destrucció del país i les amenaces contra la població", ha dit Al-Sisi en un discurs davant comandaments de les forces de seguretat, en les seves primeres declaracions des del desallotjament de les acampades dels islamistes dimecres passat i l'onada posterior de disturbis, que ha deixat prop de 800 morts.

El cap de les Forces Armades ha demanat als seguidors del deposat president Mohammad Mursi que reflexionin, referint-se a aquells que "s'imaginen que la violència farà agenollar-se l'Estat i els egipcis". També ha assenyalat que no permetrà que es transmeti als mitjans de comunicació occidentals una imatge "errònia que hi ha una lluita entre el poble", així com que s'utilitzi l'islam per "espantar la població".

"Protegir la voluntat del poble"

Al-Sisi ha afirmat que "el poble té la seva voluntat lliure per elegir qui desitja", i que l'Exèrcit i la Policia respectaran l'elecció popular de les pròximes autoritats. "L'honor de protegir la voluntat del poble és un orgull més gran que governar Egipte", ha dit el titular de Defensa, dirigint-se al que acusen els militars d'acaparar el poder al país després de l'enderrocament de Mursi el 3 de juliol passat.

El cap de l'Exèrcit ha assenyalat que a Egipte hi ha cabuda per a totes les faccions i que a les Forces Armades els preocupa "cada gota de sang egípcia" vessada. No obstant, ha demanat als islamistes que revisin les seves "postures cap a la pàtria" i que prenguin consciència que "la legitimitat pertany al poble, que la dóna i la pren a qui desitja".

En aquest sentit, ha afegit que Mursi hauria d'haver acceptat la celebració d'un plebiscit sobre la seva continuació en el càrrec. "Vam ser honestos en tot i vam advertir que la disputa política portaria Egipte a un túnel fosc", ha afegit Al-Sissi.

Durant l'al·locució, en què ha estat present el ministre de l'Interior, Mohammad Ibrahim, Al-Sissi ha elogiat el paper de les Forces Armades i la Policia al protegir "el front intern i la seguretat nacional". La tensió s'ha disparat a Egipte des de dimecres passat, quan les forces de seguretat van desmantellar dues acampades d'islamistes al Caire.

Tensió al centre del Caire

Al centre del Caire, davant una de les mesquites de les quals havia de partir una manifestació demanant la tornada al poder del president islamistaMohammad Mursi, deposat per l'Exèrcit el 3 de juliol passat, un periodista de l'agència France Presse va veure membres dels denominatscomitès populars,grups d'autodefensa formats generalment per joves armats que persegueixen homes amb barba i dones amb vel integral. Ahmed Gomaa, una de les persones que esperaven fora de la mesquita d'Ibn al-Assad Forat de Dokki, al centre de la capital, va comentar al reporter: "Estem a l'espera, et juro que els matarem si s'acosten a la mesquita".

A causa de una aparent falta d'organització delsGermans Musulmans, la confraria de Mursi,  ja que la majoria dels seus dirigents estan a la presó o fugits, diverses notícies contradictòries anunciaven aquest diumenge tant la cancel·lació com el manteniment d'almenys nou manifestacions previstes.

Pressió de senadors nord-americans

L'Exèrcit va bloquejar les principals carreteres del Caire, per evitar les protestes islamistes, mentre que el Ministeri d'Afers Religiosos va anunciar que les mesquites només estarien obertes per a l'oració per tractar d'evitar aquestes concentracions polítiques en llocs de culte. De totes maneres, les imatges de televisió van mostrar manifestacions fora de la capital, on els Germans Musulmans són clarament majoritaris.

Notícies relacionades

Mentrestant, diversos senadors nord-americans, entre els quals el republicàJohn McCain, han demanat que els Estats Units cancel·lin la seva substanciosa ajuda militar a Egipte. En canvi, l'Autoritat Palestina, Jordània i especialment Riad han dit que recolzen el Govern provisional egipci "davant del terrorisme".