La policia desallotja la mesquita del Caire on estaven atrinxerats els islamistes

Milers de partidaris del deposat president Mursi es manifesten en diverses ciutats d'Egipte en un ambient d'enorme tensió

El 'divendres de la ira' es va saldar amb més de 170 morts i un miler de detinguts

Simpatitzants dels Germans Musulmans participen en enfrontaments amb la policia, a prop de la plaça de Ramsès del Caire.

Simpatitzants dels Germans Musulmans participen en enfrontaments amb la policia, a prop de la plaça de Ramsès del Caire. / MOSAAB ELSHAMY (EFE)

4
Es llegeix en minuts

Forces especials de la policia han irromput aquest dissabte a la tarda a lamesquita d'Al-Fath,al barri cairota deRamsès, per desallotjar un grup d'islamistes que s'havien atrinxerat al seu interior. Després d'un tiroteig, els agents han entrat al temple i han detingut els seguidors del deposat president egipciMohammad Mursi que quedaven a dins. Algunes hores després, milers d'islamistes s'han manifestat a la tarda en diverses ciutats de Egipte, sota una enorme tensió, seguint la convocatòria delsGermans Musulmans,que han cridat a mantenir les mobilitzacions durant tota la setmana que ve.

Abans que procedissin al desallotjament de la mesquita d'Al-Fath, efectius de l'Exèrcit i laPolicia han rebut trets des del minaret del temple, segons fonts policials. Les forces governamentals han impedit que els detinguts fossin linxats per la multitud d'opositors a Mursi que esperaven els islamistes fora de la mesquita.

Per la seva part, elsGermans Musulmans, grup al qual va pertànyer Mursi fins que va accedir a la presidència de la república, han confirmat la irrupció dels efectius de l'ordre a la mesquita, on han subratllat que hi havia "manifestants pacífics". La confraria ha assegurat en la seva pàgina web que les forces especials han entrat pel minaret amb l'ajuda d'helicòpters militars. Els islamistes han acusat els efectius de l'ordre de ser els responsables dels trets "per fer creure que hi havia un tiroteig".

En les últimes hores, periodistes egipcis i estrangers han estat perseguits i agredits per grups de civils partidaris del Govern provisional colpista al voltant de la mesquita d'Al-Fath, segons testimonis recollits per Efe. El Govern egipci ha anunciat aquest dissabte que almenys 173 persones han mort i 1.330 han resultat ferides en els disturbis de divendres fins a primera hora d'aquest dissabte a tot el país.

Detingut el germà del líder d'Al-Qaida

Una font del Govern provisional també ha informat a Efe que la policia havia detingut divendres Mohammad al-Zauahri, un dels germans del líder d'Al-Qaida,Aiman al-Zauahri, arran dels disturbis de les últimes hores al país. La font no ha donat més detalls sobre l'arrest de Mohammad al-Zauahri, que ja havia estat detingut anteriorment.

Una de les marxes de protesta que han tingut lloc durant aquest dissabte a la tarda ha sortit del barri de Heluan, al sud-est del Caire, per on ha transcorregut de forma pacífica, encara que ha estat presidida per una altíssima tensió després dels incidents violents d'aquesta setmana, han assenyalat fonts policials i testimonis. Els islamistes també han portar a terme una seguda davant del metro d'Al-Munib, al sud del Caire, que ha començat després de l'oració del capvespre, segons informen els Germans Musulmans a la seva pàgina web.

Una altra ciutat on s'han desenvolupat manifestacions ésAssiut, on un grup d'exaltats ha intentat assaltar l'estació de ferrocarril, encara que han estat repel·lits per les forces de seguretat, han apuntat les fonts policials. Els manifestants, entre els quals hi ha dones i nens, coregen eslògans com 'El poble vol la tornada de la legitimitat'.

Milers de partidaris de Mursi també han sortit als carrers d'Alexandria (nord), la segona ciutat del país, i de Minia, al sud. Aquestes marxes han arribat després de la crida realitzada pels Germans Musulmans a mantenir protestes durant tota aquesta setmana per reclamar la restitució de Mursi en el seu càrrec.

Sagnant 'divendres de la ira'

ElMinisteri egipci de l'Interior ha informat aquest dissabte que en les últimes hores les seves forces han detingut 1.004 membres dels Germans Musulmans i han incautat armes i municions. Per la seva banda, els islamistes asseguren que més de cent persones van morir en els enfrontaments del 'divendres de la ira', saldo que el Ministeri de Sanitat rebaixa a 17 morts.

Només alCaire, una ciutat ocupada per l'Exèrcit i escenari dels xocs més intensos, al voltant de 50 persones van perdre la vida, segons fonts dels serveis de seguretat. Un testimoni de l'agència Reuters va arribar a veure 27 cadàvers estesos al costat d'una mesquita de la capital egípcia, aparentment víctimes de trets de bala i perdigons.

A Alexandria, la segona ciutat del país, van morir 16 persones i 140 van resultar ferides, segons la televisió estatal. A aquestes víctimes se n'hi sumen cinc més a al-Faium, vuit a Damiata, quatre a Ismailia, quatre a Port Saïd, quatre a Suez i quatre a Tanta.

500 arrestos al Caire

En el seu comunicat, el Ministeri de l'Interior assenyala que els arrestos s'han portat a terme a totes les províncies en el marc de les operacions per fer front als "intents terroristes d'elements delsGermans Musulmans d'empènyer el país a un cicle de violència". La nota subratlla que unes 500 persones van ser detingudes al Caire, entre les quals hi havia un pakistanès, un palestí i quatre sirians, mentre que 58 van ser arrestades a la província de Guiza, que engloba part de la capital.

Notícies relacionades

El ministeri ha explicat que, entre els successos que van tenir lloc aquest divendres, membres de la Germandat van atacar una comissaria de policia al barri de Ramsès, on els islamistes van celebrar la principal concentració alCaire, i van obrir foc contra ella. Així mateix, va acusar integrants de la confraria islàmica de causar un incendi a l'edifici de l'empresa constructora Arab Contractors al llançar còctels molotov contra l'immoble en aquest districte.

En la segona ciutat del país,Alexandria (nord), almenys 55 militants de la Germandat van ser arrestats per les autoritats. A la resta de províncies, el lloc on hi va haver un nombre més alt de detencions va ser al delta del Nil (nord), on almenys 252 persones van ser capturades per les forces de l'ordre a Kafr el Sheij i a Dakahiliya.