"Hi havia sang per tot arreu"

Els testimonis de l'atemptat de Boston relaten l'horror que es va produir després de les dues explosions

"Vaig veure reixes volar i vaig saber que alguna cosa no anava bé", explica una de les participants en la carrera

Una dona en consola una altra, ferida en l’explosió.

Una dona en consola una altra, ferida en l’explosió. / DOMINICK REUTER (Reuters)

2
Es llegeix en minuts

El que havia d'haver estat un dia de festa i esport es va transformar en un malson indescriptible per als participants i assistents a lamarató de Boston, escenari d'un atac amb bombes del qual encara es desconeix l'autor i les motivacions. Corredors i aficionats han reviscut amb horror, en declaracions als mitjans, les dues explosions que, separades per dotze segons d'interval, van sacsejar la línia de meta i han deixat de moment un balanç de tres morts i més de 140 ferits.

"Hi havia sang per tot arreu. Vaig veure una cama, algunes persones amb els ossos que els sortien de la pell", ha relatat al diari localThe Boston Globe Oscar Otero, que es trobava a uns metres del succés. Un dels participants en la marató explicava que l'explosió va ser "terrible". "Hi ha hagutgent literalment volant pels aires", ha explicat. Un altre corredor, de nacionalitat peruana, apuntava que a l'adonar-se del que estava passant, es van concentrar a ajudar les víctimes.

Una altra de les participants en la carrera, Whitney Hunter, va explicar al canal de televisió NBC que estava a uns 300 metres quan va sentir la primera explosió i només 20 segons més tard la segona. "Vaig veurereixes volar, sabia que alguna cosa no anava bé i vaig parar", va dir Hunter.

El temps es va aturar

En la meta hi havia Al Ghilardi, un fotògraf de l'associació d'atletes de Boston, que explicava que va veure un esclat vermell i posteriorment una columna de fum blanc. Van passar uns minuts, recordava, en què va tenir la sensació queel temps s'aturava. "Van passar uns segons fins que la gent es va adonar del que estava passant", ha dit.

Un altre testimoni, Dave Benson, que es trobava a les grades del carrer on es va produir l'explosió, explicava que al principi va pensar que es tractava d'una celebració final amb focs artificials. La realitat el va colpir aviat: "Llavors vaig veure una gran columna de fum i gent caient".

Vidres trencats

Notícies relacionades

"Vam sentir un soroll molt fort i el soroll de vidres trencats", assenyalava Andrea George, que també es trobava en el lloc i va assegurar que "tothom va començar a córrer en diferents direccions". "Si arriba a ser 30 segons abans, ara estaríem a l'hospital", va dir al seu torn  Bob Miller, que poc abans havia passat per aquell lloc amb la seva neboda de 16 anys i el seu nòvio, camí d'un partit de beisbol, i es van aturar per animar els corredors.

Entre els participants a la marató hi havia el català Xavier Giró, que va acabar la carrera abans de l'atemptat i que ja era al seu hotel quan es van produir les explosions. En declaracions a TV-3, Giró ha explicat que es va viure una "situació de risc" i que no va notar un especial dispositiu de vigilància abans de la carrera.