RELLEU AL GEGANT ASIÀTIC

Li Keqiang, nou primer ministre de la Xina

El mandatari havia ocupat fins ara la cartera d'assumptes financers

Li Keqiang, primer ministre de la Xina.

Li Keqiang, primer ministre de la Xina. / HAN GUAN (AP)

1
Es llegeix en minuts

L'Assemblea Nacional Popular (ANP), el legislatiu xinès, ha nomenat formalment nou primer ministre Li Keqiang, de 57 anys, que hereta la tasca de redreçar la segona economia del món.

Li, que des del 2008 era el viceprimer ministre encarregat d'assumptes financers, ha estat elegit pels gairebé 3.000 delegats en una votació de la qual ja es coneixia el resultat amb mesos d'antelació --des que al novembre va passar a ser "número dos" del Partit Comunista-- per 2.940 vots a favor, tres en contra i sis abstencions.

Després de completar-se el tràmit, en una cerimònia celebrada al Gran Palau del Poble, Li --cridat a encapçalar el Gabinet nacional durant 10 anys-- ha saludat els delegats amb una reverència, i entre aplaudiments, ha encaixat la mà de qui des d'ahir, dijous, és president de la Xina, Xi Jinping.

Jiabao es retira

Notícies relacionades

A continuació va saludar efusivament i va ser felicitat pel seu antecessor, un molt somrient i relaxat Wen Jiabao, que es retira després d'una dècada en què el país ha passat del sisè al segon lloc en el rànquing d'economies mundials.

Li, un dels líders comunistes sorgits de la Lliga de Joventuts Comunistes (els anomenats 'tuanpai'), assumeix la complicada responsabilitat que sota el seu mandat la Xina pugi un últim esglaó i s'enfili fins al primer lloc econòmic, cosa que, segons alguns analistes, podria passar abans del final d'aquesta dècada.