Dennis Rodman insisteix a aplicar la 'diplomàcia del bàsquet' a Corea del Nord

L'exjugador de la NBA, de tornada de la seva gira pel país asiàtic, insta Obama a trucar a Kim Jong-un

La Casa Blanca rebutja la mediació de l'esportista i insta Pyongyang a preocupar-se del benestar dels seus ciutadans

Dennis Rodman defensa Corea del Nord a la cadena ABC. / periodico

3
Es llegeix en minuts

L'exjugador de la NBA Dennis Rodman, que ha estat una setmana de gira per Corea del Nord per gravar un documental sobre els Harlem Globetrotters, ha insistit al tornar als EUA a erigir-se en símbol de la 'diplomàcia del bàsquet' i, en una entrevista al programa 'This week' de la cadena de televisió ABC, ha demanat al president Barack Obama que faci un gest dirigit al país asiàtic i truqui per telèfon al líder nord-coreà, Kim Jong-un.  

Potser en un intent d'emular l'anomenada 'diplomàcia del ping-pong' --l'intercanvi de partits de tennis de taula entre jugadors xinesos i nord-americans a començaments de la dècada del 1970 que va marcar el desglaç de les relacions entre la Xina i el EUA--, Rodman considera que en aquest cas el bàsquet, esport a què tant Obama com Kim Jong-un són grans aficionats, podria servir per suavitzar les relacions entre els dos països, marcades per l'escalada nuclear del règim de Pyongyang.

Kim Jong-un, "un bon noi"

A l'entrevista a la cadena ABC, Rodman va aconsellar Obama que truqués per telèfon a Kim Jong-un i va defensar que el seu amor comú pel bàsquet els pot permetre conèixer-se millor i superar les diferències entre els dos països. "Jo li vaig dir (a Kim Jong-un) que a Obama li encanta també el bàsquet. Comencem per aquí", va comentar l'exjugador, que va tenir l'oportunitat de compartir partit de bàsquet i sopar amb el mandatari nord-coreà i la seva dona. L'exestrella de la NBA va reiterar que Kim vol que Obama li truqui, una acció que, segons l'excèntric Rodman, canviaria completament la visió que es té de l'hermètica i enigmàtica Corea del Nord.

Rodman ha tornat "entusiasmat" de la seva visita per Corea del Nord i no ha escatimat elogis a Kim, a qui ha definit com una bona persona, malgrat que, ha dit l'esportista, no aprova la violació de els drets humans que existeix a Corea del Nord. "Per a mi, és un bon noi. De persona a persona, ell és el meu amic, i no aprovo el que fa", ha afirmat, després d'assegurar que el dirigent nord-coreà "no desitja la guerra".

Crítiques de la Casa Blanca

Las gestions diplomàtiques que Rodman s'ha autoimposat no han caigut gens bé a la Casa Blanca. Abans que tornés als EUA, i després que l'esportista ja comencés a parlar favorablement de Kim Jong-un, el Departament d'Estat que dirigeix John Kerry va criticar al líder comunista que donés menjar i beguda al jugador nord-americà mentre els seus ciutadans es moren de gana.

"En lloc de gastar diners en festes esportives amb celebritats per entretenir les elits del país, el règim nord-coreà s'hauria de centrar en el benestar del seu poble, que pateix fam, i viu privat dels seus drets humans", va dir aquest dilluns durant la seva roda de premsa diària el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney.

"Canals de comunicació directes"

Carney va assegurar que els Estats Units tenem "canals de comunicació directes" amb el Govern de Pyongyang i han instat el lideratge d'aquest país que "opti per la via de la pau i el compliment de les seves obligacions internacionals". Així mateix, va recordar que "les accions de Corea del Nord violen directament les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, i amenacen la pau i la seguretat internacional", va advertir Carney, que va evitar referir-se directament a la proposta de Rodman.

Notícies relacionades

"Crec que el que acabo de dir deixa clar que Corea del Nord s'ha de centrar en els seus ciutadans i en oportunitats per millorar les seves vides, i els Estats Units tenen canals de comunicació directes" amb el Govern d'aquest país "i aquests són els canals que optem per utilitzar", va afegir.

Els EUA i Corea del Nord segueixen tècnicament en guerra després que s'enfrontessin en bàndols oposats a la guerra de Corea, que va acabar després de tres anys de batalla en una treva el 1953, però sense que mai es firmés un tractat de pau de manera oficial. Fa dues setmanes, Corea del Nord va portar a terme una altra polèmica prova nuclear com a avís a la política "hostil" dels Estats Units respecte al país.