VIATGE AMB ELS GLOBETROTTERS

Tatuatges a Pyongyang

L'exestrella de la NBA Dennis Rodman aterra a Corea del Nord per filmar un documental per a una cadena de televisió dels EUA

Rodman, envoltat de periodistes, a l’arribar a l’aeroport de Pyongyang, aquest dimarts.

Rodman, envoltat de periodistes, a l’arribar a l’aeroport de Pyongyang, aquest dimarts. / KIM {KWANG} {HYON} (AP)

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / Pequín

Dennis Rodman va ser més conegut a les pistes per les seves volcàniques i extemporànies reaccions que pel cultiu de la diplomàcia florentina. No sembla el millor ambaixador nord-americà per oliar les relacions amb Corea del Nord, però els camins de la geopolítica són inescrutables. L'exestrella de la NBA ha aterrat aquest dimarts a Pyongyang amb altres membres del virtuós equip dels Globetrotters per filmar un documental d'una cadena de televisió nord-americana. El Departament d'Estat s'ha desmarcat del viatge, que ha qualificat de "privat".

L'anomenat 'Cuc' va aparèixer amb els seus tatuatges, els seus pírcings i els cabells tenyits sota una gorra girada en un país estalinista on la moda masculina no va gaire més enllà de vestits militars caquis. No abunden els precedents de compatriotes seus a Corea del Nord, on s'ensenya els nens a odiar i treballar en l'aniquilació de l'"enemic imperialista". Els expresidents Jimmy Carter i Bill Clinton van viatjar fugaçment al país asiàtic anys enrere per negociar l'alliberament de nord-americans capturats per travessar il·legalment la frontera. Eric Schmidt, director executiu de Google, es va reunir a Pyongyang amb oficials en una sorprenent visita de quatre dies al gener.

Potser Rodman ho desconeixia quan va confirmar als periodistes nord-coreans que era la seva primera visita. "I crec que també és la primera vegada per a la resta de nois", ha assenyalat en referència als seus acompanyants. Rodman ha mostrat més bones intencions que coneixements sòlids fins al moment. "Vinc en to de pau. Estic ansiós per asseure'm amb Kim Jong-un [el líder nord-coreà]. Estimo el poble nord-coreà”, ha anunciat al seu compte de Twitter.

Gangnam Style

No és a l'únic que vol conèixer. "Potser em trobo al tipus del Gangnam Style mentre estigui aquí", ha afegit, en referència a PSY, el raper que cavalca sobre un cavall imaginari. Passa que PSY, encara que coreà, viu al sud del paral·lel 38, que divideix una península encara en estat teòric de guerra. Està previst que els basquetbolistes participin en diversos campus de bàsquet amb nens, competeixin amb atletes d'elit nacionals i visitin els monuments més cèlebres. No està confirmat encara que el dictador nord-coreà els concedeixi audiència.

La visita de Rodman no és casual. Entre les poques certeses biogràfiques de Kim Jong--un figura la seva devoció per la NBA en general i, més concretament, pels Chicago Bulls i Michael Jordan-- Rodman, guanyador de tres anells, va apuntalar aquell equip durant la dècada dels 90 amb la seva febril defensa i els seus rebots. El Saló de Regals de Pyongyang reserva un lloc preferent a la samarreta firmada de Michael Jordan que l'exsecretària d'Estat Madeleine Albright va regalar el 2000 al pare de l'actual dictador, Kim Jong-il.

Cultura occidental

Notícies relacionades

A l'internat suís on va estudiar durant la seva adolescència va aprofundir en la cultura occidental, a diferència dels predecessors de l'única saga dinàstica estalinista del món. Pocs mesos després de pujar al poder, després de la mort del seu pare el desembre del 2011, va presidir una gala televisiva on van actuar Mickey, Pluto i altres icones de Disney, es va escoltar Frank Sinatra i es van emetre imatges de 'Rocky'.

En aquests detalls descansava l'optimisme global cap a un gir que no arriba. Kim Jong-un acumula en un any de Govern dos llançaments de míssils i un assaig nuclear. Mentre Rodman disfruta de l'hospitalitat nord-coreana, Washington colla l'ONU perquè augmenta les sancions.