EL CONFLICTE DEL PRÒXIM ORIENT

Bulgària acusa Hezbol·là de l'atemptat al juliol contra turistes israelians

El resultat de la investigació augmenta la pressió perquè la UE inclogui el grup libanès a la llista d'organitzacions terroristes

L’autobús que transportava turistes israelians, l’endemà de l’atemptat.

L’autobús que transportava turistes israelians, l’endemà de l’atemptat.

1
Es llegeix en minuts

Bulgària ha acusat aquest dimarts formalment la milícia xiïta libanesa Hezbol·là d'haver perpetrat l'atemptat que el mes de juliol passat va segar la vida de cinc turistes israelians i un búlgar a la localitat de Burgas, a la riba del mar Negre. 30 persones més van resultar ferides.

"Dues de les persones implicades en l'atemptat pertanyen a l'ala militar de Hezbol·là", ha assegurat el ministre de l'Interior búlgar, Tsvetan Tsvetanov, al presentar les conclusions de la investigació. El tercer dels presumptes autors va morir durant l'atac, perpetrat el 18 de juliol del 2012. La bomba va esclatar a l'autobús que havia de traslladar els turistes israelians als seus hotels.

Els dos presumptes implicats que segueixen en llibertat, tenen passaport canadenc i australià, respectivament, segons el ministre i van viure al Líban entre el 2006 i el 2010. "Hem pogut establir que pertanyien a l'ala militar de Hezbol·là. Hi ha dades que mostren també el finançament i la connexió entre Hezbol·là i aquests dos sospitosos", ha afegit Tsvetanov.

Israel va culpar des de l'inici Hezbol·là i l'Iran de l'atemptat. La confirmació búlgara de la responsabilitat de Hezbol·là en un atemptat perpetrat en territori de la Unió Europea (UE) incrementa la pressió sobre Brussel·les per incloure la milícia xiïta libanesa a la llista d'organitzacions terroristes, tal com van fer els EUA.

La reacció de la Casa Blanca

"Demanem als nostres socis europeus, així com a altres membres de la comunitat internacional, que prenguin mesures per destapar la infraestructura de Hezbol·là i interrompre les seves xarxes de finançament", ha afirmat en un comunicat John Brennan, el conseller del president dels EUA, Barack Obama, en la lluita contra el terrorisme. Brennan ha advertit que les activitats "desestabilitzadores" de Hezbol·là "amenacen la seguretat de les nacions i ciutadans de tot el món".

Notícies relacionades

"L'atemptat de Burgas va ser un atac en territori europeu contra un país membre de la UE. Esperem que els europeus treguin les conclusions necessàries sobre el verdader caràcter de Hezbol·là", ha afirmat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que ha agraït al Govern búlgar l'"exhaustiva investigació" portada a terme.

El Govern del Líban, actualment dominat per Hezbol·là i els seus aliats, ha reaccionat amb cautela. El primer ministre, Najib Mikati, ha afirmat que el seu país "cooperarà" amb Bulgària per "discernir" les circumstàncies de l'atemptat i ha expressat el seu desig de "mantenir i desenvolupar les bones relacions" amb tots els països de la UE.