LA CAMPANYA D'OBAMA DES DE DINS

Alleujament entre els demòcrates

Interior d’un bar de Silver Spring (Maryland) durant el debat Obama-Romney, dimarts.

Interior d’un bar de Silver Spring (Maryland) durant el debat Obama-Romney, dimarts. / AFP / JEWEL JAMAD

2
Es llegeix en minuts
Montse Prats
Montse Prats

Periodista. Voluntària del Partit Demòcrata

ver +

"Yes, we can!". Hi ha un cor general. Una parella s'abraça emocionada. Elsdemòcrates aplaudeixen mirant la pantalla en què apareixen les primeres enquestes de valoració del debat entre l'actual president,Barack Obama, i el republicàMitt Romney.Lleugeravantatge per a Obama.

Eldebat presidencial és tot un esdeveniment. Hi ha registrades més de 20festes visionatvinculades a grups progressistes només a l'àrea de Washington. El meu equip de voluntaris n'organitza una però m'estimo més apuntar-me a la trobada aThe Public Bar,conegut per ser un dels pocs clubs on es pot seguir els partits de futbol de laChampions europea a Washington DC.

Hi ha festes que comencen a les sis de la tarda, tres hores abans del debat. A aquesta hora la majoria de les cadenes ja han començat el seu macro programa especial. Comenten elllenguatge no verbal dels doscontrincants: la posició de les mans d'Obama com si rebés una passada de bàsquet, el somriure permanent de Romney... En teoria, les particularitats del format d'aquest debat no permeten un gran enfrontament, se'n diu 'estil ajuntament'.

Falten dues hores. Connexions amb els corresponsals que segueixen Romney i Obama. ¿Com estan vivint els candidats aquestes últimes hores? ¿Com s'han preparat? ¿Què han menjat? Alguna enquesta prediu un possible empat, una altra dóna un lleuger avantatge a Obama. S'espera que, després deldecebedor primer debat, aquesta vegada doni molt més de si. Se n'espera això. Però altres comenten que no és el seu fort, que ell és méscerebral...

Decoració de Halloween

Falta una hora per al debat. El previsionament albar l'anima un conegut locutor i músic local. El cara a cara se celebra entrealcohol, caps tallats i teranyines, ¡fa dies que tothom es prepara per aHalloween!

Notícies relacionades

A les nou del vespre, el compte enrere de laCBS arriba a zero. Els dos candidats comencen forts. Els seguidors demòcrates coregen els atacs d'Obama al republicà, com si estiguessin animant el seu equip de futbol.Esbroncades per a Romney quan ell i el president s'embranquen en una tensa discussió sobre la pujada o la baixada del preu de lagasolina i també quan el republicà explica el seu programa sobreimmigració o igualtat de gènere.

I Obama s'emporta l'últim punt, parla de futur: "I és per això pel que m'hauria de donar el seu vot per als pròxims quatre anys", sentencia. Un comentarista esclata: “¡Per fi ha aparegut, aquest és el paio del 2008!”, el que es va associar a les paraulescanvi iesperança. Els demòcrates respiren amb alleujament, el seu retorn és un baló d'oxigen davant unes enquestes no especialment favorables. Només falten 20 dies.