HOMENATGE A UN ESTADISTA ALEMANY

La fragilitat de l'unificador

Helmut Kohl, últim canceller de la RFA i artífex de la unió alemanya, rep elogis i crítiques als 30 anys de la seva arribada al poder

L'exdirigent té una salut feble i amb prou feines pot parlar

L’acte 8 Kohl, amb la cancellera Merkel en l’homenatge d’ahir.

L’acte 8 Kohl, amb la cancellera Merkel en l’homenatge d’ahir. / REUTERS / TOBIAS SCHWARZ

2
Es llegeix en minuts
J. M. FRAU
BERLÍN

El 23 de febrer del 2008, el xòfer Eckhard Seeber va trobar Helmut Kohl a casa seva estès a terra amb el cap envoltat per un bassal de sang. Aparentment, havia patit una caiguda a causa d'una lesió vascular. Des d'aleshores, el canceller més durador de la República Federal d'Alemanya, entre el 1982 i el 1998, es mou en cadira de rodes i amb prou feines pot parlar.

Ahir, la Fundació Konrad Adenauer, lligada a la CDU, va celebrar a Berlín un acte en honor seu per commemorar el trentè aniversari de l'arribada al poder del«canceller de la unificació»i«ciutadà d'honor d'Europa». Va arribar amb la cancellera Angela Merkel al seu costat, i la seva inseparable Maike Kohl-Richter, la seva segona esposa, 34 anys més jove que ell. La seva cara inexpressiva, amb 82 anys, no té res a veure amb aquell polític agressiu artífex de la reunificació alemanya i un dels pares de l'euro.

Merkel va alabar els anys de Kohl al capdavant de la cancelleria. Va recordar l'històrica encaixada de mans amb François Mitterrand el 1984, un símbol de la reconciliació. Merkel va afirmar:«Afortunadament, els europeus estem units i aquesta unió l'hi hem d'agrair a Helmut Kohl». L'acte va finalitzar amb una breu intervenció de Kohl, i amb l'entrega d'un segell amb l'efígie de l'excanceller, que es posarà en circulació a l'octubre.

Es van emetre missatges gravats de destacades personalitats de la seva època com a canceller: George Bush pare, l'exprimer ministre britànic John Major, el francès Edouard Balladour; l'actual president d'Israel, Shimon Peres, i Felipe González, que va qualificar Kohl com«el gran canceller de la RFA, l'home que ha marcat la història d'Alemanya des de la segona guerra mundial».

Ahir tot van ser elogis, però aquests dies hi ha veus que recorden l'escàndol del finançament irregular del seu partit en els més de 20 anys que ell el va presidir, així com els milions de marcs que va rebre de donants -presumptament amics empresaris-, de qui s'ha negat sempre a revelar la identitat.

Ascensió de Merkel

Aquest escàndol va acabar amb la seva carrera política el 1999 i va suposar el principi de l'ascensió de Merkel, que havia estat ministra de Kohl entre 1994 i 1998, i en canvi, per a Wolfgang Schäuble va significar el final a les seves aspiracions. L'actual ministre de Finances de Merkel es va veure esquitxat per l'escàndol i va haver de cedir el pas a la llavors jove política de l'Est.

Notícies relacionades

El columnista delFinancial TimesWolfgang Munchau es va sumar a les crítiques a Kohl: «La unificació no és només una de les causes profundes de la crisi de l'euro, també és una de les causes de la nostra incapacitat per resoldre la crisi. És exactament la verdadera tragèdia de Kohl». En la seva opinió, amb la seva obstinació per la unitat alemanya,«va sembrar el nucli per a la destrucció del seu principal somni polític, la Unió Europea».

Kohl va arrabassar el poder al socialdemòcrata Helmut Schmidt el 1982 gràcies a una moció de censura que va tirar endavant amb el suport dels liberals. Tres dècades després, Schmidt, 11 anys més gran que Kohl, és de les figures més respectades del país i les seves paraules, crítiques amb Merkel, són escoltades amb atenció especial.