Anar al contingut

COMMOCIÓ A NORUEGA

Breivik, condemnat a 21 anys de presó pels atemptats d'Oslo i Utoya

El tribunal considera mentalment sa l'ultradretà que va matar 77 persones l'any passat

Enmig d'una enorme expectació, el tribunal d'Oslo ha condemnat aquest divendres a 21 anys de presó prorrogables, la màxima pena possible a Noruega, l'ultradretà Anders Behring Breivik pels atemptats del 22 de juliol de 2011, en què van morir 77 persones.

Els cinc jutges --dos de professionals i tres de llecs-- han declarat per unanimitat el fonamentalista cristià, de 33 anys, responsable dels seus actes, prenent com a base principal el segon informe psiquiàtric que va concloure que encara que Breivik pateix un trastorn social, pot ser considerat penalment responsable.

L'acusat, amb un vestit negre, camisa blanca i corbata grisa, ha escoltat el veredicte amb un somriure als llavis després d'haver efectuat la seva ja clàssica salutació extremista amb el braç dret estès i el puny tancat a l'entrar a la sala del tribunal.

La seva actitud durant la lectura de la sentència ha estat especialment desafiadora. Reclinat sobre el seu seient i lluint un ampli somriure, Breivik no ha parat de prendre notes, amb un peculiar bolígraf de goma, mentre atenia la lectura de la sentència per part de la jutge.

Condemna íntegra

Breivik complirà la condemna íntegrament a la presó d'Ila, a la ciutat de Skien, a uns 130 quilòmetres d'Oslo, on ha estat reclòs en règim d'aïllament aquest últim any. La jutge Wenche Elizabethe Arntzen ha assenyalat també que el règim d'aïllament es mantindrà de forma indefinida i ha precisat que sota cap concepte es permetrà a l'assassí cap contacte amb la resta de reclusos.

Per la seva banda, l'ultradretà s'ha mostrat satisfet amb la sentència i ha declarat que en cap moment ha pensat apel·lar el veredicte, per a la qual cosa disposaria de dues setmanes a partir d'avui. Durant el seu al·legat, l'assassí d'Utoya ha declarat que el temps a la presó serà una oportunitat immillorable per continuar amb la seva obra literària.

Reaccions de familiars

Les primeres reaccions dels familiars de les víctimes no s'han fet esperar als mitjans del país. En declaracions al diari noruec 'Verdens Gang', Tryne Aamodt, mare de Diderik --un jove de 19 anys assassinat a Utoya-- ha assegurat: "Em sento molt orgullosa amb la sentència, ja era hora que algú fes servir el cap i fes alguna cosa".

"Espero que no surti mai de la presó, encara que sé que això algun dia podria succeir" ha sentenciat Aadmodt, que durant tot el matí seguirà la lectura de la sentència des de la sala principal dels jutjats.

"Invasió musulmana"

Breivik no va negar mai ser l'autor dels 77 homicidis voluntaris, a més d'altres intents d'homicidi, pels quals se l'ha condemnat, però va assegurar que va actuar en una situació de "necessitat", en defensa del poble noruec, que considerava amenaçat per la "invasió musulmana" i l'"infern multiètnic" impulsat pel Govern laborista.

Breivik va fer esclatar una furgoneta bomba el 22 de juliol del 2011 al complex governamental d'Oslo i va causar la mort de 8 persones. Després es va traslladar en cotxe a l'illa d'Utoya, a l'oest de la capital, on va cometre una matança de 69 persones al campament de les Joventuts Laboristes.

0 Comentaris
cargando