Terror a Noruega

Obsessionat amb el poder

Anders Behring Breivik és un àvid lector de literatura política i addicte als fòrums de debat

Anders Behring Breivik, en una imatge de Facebook.

Anders Behring Breivik, en una imatge de Facebook.

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO SOTOS
BARCELONA

N'hi ha prou de fer una ullada als títols dels llibres preferits d'Anders Behring Breivik per adonar-se de la fascinació del jove per conceptes com el poder, la justícia i la veritat. Al seu compte de Facebook destaquen preferències per lectures dels clàssics de la literatura política com1984, de George Orwell, oEl Príncep,de Maquiavel.

Bona prova de la seva obsessió per la política és la seva vinculació amb el Partit del Progrés (FrP), de la dreta populista noruega i al qual últimament, però, no deixava de criticar en fòrums de política per ser massa tou en temes d'immigració.

Tenint en compte l'alt nombre d'entrades i comentaris que Breivik havia fet a la pàgina web de debats sobre política Debatten.no o la relacionada amb moviments neonazis Nnordisk.nu, el jove dedicava el seu temps lliure a escriure i debatre en aquests fòrums. Als seus escrits, plens de la retòrica clàssica de l'extrema dreta, acusa la societat noruega de patir una pèrdua dels valors cristians i de ser víctima d'un procés d'«islamització». No obstant, el jove noruec no es considera a si mateix un nazi, sinó un patriota cristià i conservador a més d'enemic acèrrim del comunisme.

No menys significativa és la seva obsessió per Max Manus, heroi de la resistència noruega durant l'ocupació del país per part de les tropes alemanyes durant la segona guerra mundial. Per Breivik, no n'hi ha prou de ser un ciutadà conscienciat, sinó que s'ha d'actuar, com va fer al seu dia Manus, per «salvar la civilització occidental», va escriure el jove en un dels seus comentaris.

La maçoneria també destaca clarament entre els gustos del presumpte autor de l'atemptat d'Oslo i de la matança a trets d'Utoya. Al seu compte de Facebook s'hi poden veure diverses fotos. En una llueix somrient la típica indumentària de la lògia maçònica.

A més a més de ser un intel·lectual, Breivik és un apassionat de la caça. Amb aquesta finalitat, s'havia proveït d'un «petit arsenal»que incloïa una pistola automàtica Glock, una escopeta i un rifle de precisió. Totes les armes estaven registrades al seu nom i degudament legalitzades.

Els videojocs de guerra són una altra de les passions de l'homicida. Títols com per exemple Modern Warfare 2oWorld of Warcraftapareixen clarament destacats al seu Facebook.

Noi normal

Notícies relacionades

Arribats a aquest punt, ja no pot estranyar a ningú que la sèrie nord-americanaDexter, que relata els assassinats comesos per un forense psicòpata de la policia, sigui la seva favorita. Una altra detall en el seu ja ara mundialment famós mur de Facebook són els patrocinadors que apareixen en forma d'anuncis associats alshot topicsdel perfil. Hi ha des d'un anunci del Tea Party nord-americà fins al d'una botiga de suplements nutritius per a culturistes.

No són pocs els que creuen veure el perfil d'un psicòpata en aquests gustos tan peculiars, però el cert i el que potser és el que resulta més inquietant, és que, aquest noi resident als barris alts d'Oslo i diplomat en Comerç té els gustos del que s'acostuma a considerar a Noruega un«noi normal».