ELECCIONS PRESIDENCIALS A FRANÇA

Hollande: "Som un moviment que s'aixeca per tot Europa"

Milers de persones celebren a la Bastilla l'històric retorn de l'esquerra a l'Elisi

Milers de francesos celebren a la Bastilla la victòria d’Hollande

2
Es llegeix en minuts
MARTA LÓPEZ / París (enviada especial)

L'esquerra ha tornat a la Bastilla. Han passat 31 anys des d'aquell llunyà 1981, però ha tornat. I milers, desenes de milers persones --100.000 almenys--, van omplir ahir a la nit la plaça més roja de París per celebrar la victòria del seu nou president, François Hollande. Va arribar a les 12.30 de la nit tocades, afònic però eufòric. "Gràcies, gràcies, gràcies", va repetir.

A la Bastilla va cantar Hollande la seva primera Marsellesa com a president electe. Ho va fer acompanyat per la seva parella, Valerie Trielweiler, per una multitud entusiasta i per tota la direcció del Partit Socialista, que no es va voler perdre una nit tan bonica, una nit històrica. La plaça semblava enfonsar-se quan milers de veus es van unir al mateix himne revolucionari: "Le jour de gloire est arrivé". Era molt díficíl no emocionar-se.

Però Hollande mantenia el tipus. "Us he entès, he entès la vostra voluntat de canvi", van ser les primeres paraules del pròxim president de la República Francesa, que va tornar a repetir el missatge d'unitat que l'ha portat al poder: "Seré el president de la República, dels francesos de dretes i d'esquerres, de la França de la diversitat". Als allà reunits, els va demanar que siguin "generosos i orgullosos".

Missatge a Europa

El dirigent socialista sap l'expectació que ha despertat fora de França i ahir a la nit va voler subratllar la dimensió d'aquesta victòria. "Altres països ens miren. Vosaltres sou més que un poble que canviarà. Sou un moviment que s'aixeca per tot Europa i potser al món per portar els nostres valors, les nostres aspiracions i les nostres exigències de canvi".

Notícies relacionades

Cap a la 1 de la matinada Hollande abandonava la Bastilla. Lentament la multitud es va començar a dissoldre. Però havia qui es resistia abandonar, a deixar de cantar. Al metro, que va allargar el seu horari perquè tothom pogués tornar a casa, una jove negra no deixava d'agitar la foto del nou president. "On a gagné, a gagné, François Hollande a L'Elysée", repetia com si ho volgués esbombar als quatre vents. "Estic molt, molt emocionat. És molt fort veure que per fi la majoria de francesos han pensat com jo", deia un altre jove.

Sí, la d'ahir a la nit va ser una "bella" victòria, com va dir Hollande. Bella i important. França dóna el poder a l'esquerra quan tot Europa segueix en la dreta. Una altra vegada l'excepció francesa. I a Europa ja res serà igual.