Anàlisi

Mor el dictador, segueix la dictadura

1
Es llegeix en minuts
Alfons Ribera
Alfons Ribera

Periodista

ver +

Era l'aparador del règim.Kim Jong-ilera la referència interior i exterior del sistema estalinista Juche, que és el nom que el seu pare,Kim Il-sung, va donar a la nova filosofia comunista de Corea del Nord. Una dictadura militar adornada amb una cara representativa, un referent per als ciutadans. Un líder fabricat a la mesura del règim.

Quan als nord-coreans se'ls pregunta pel seu sistema polític, responen que el país és una família, un sol cos en què el líder és el cervell i el partit i l'Exèrcit, els músculs. I això amaga dues realitats: per un costat, al líder se li crea una biografia heroica i plena de llums. A l'enorme edifici de la filosofia Juche de Piongyang hi ha una enorme biblioteca en què es conserven i estudien les 10.800 obres atribuïdes algran líder Kim Il-sung. Unes obres que són com aquells tractats de matemàtiques que firmava la quasi analfabetaElena Ceaucescui que li van valer un honoris causa al Regne Unit i un altre als EUA.Kim Jong-il, segons la biografia oficial, era inventor, resolia problemes científics, marcava les pautes de les plantacions agràries i dirigia les investigacions nuclears. Consum intern.

Notícies relacionades

L'altra realitat és l'existència d'un Exèrcit d'un milió de soldats, unes instal·lacions atòmiques capaces de portar a terme una explosió subterrània, i una frontera de 238 quilòmetres solcada per un mur de formigó d'entre 5 i 10 metres d'altura i en estat d'alerta permanent. I una Administració que manté el país en estat de guerra (el 1953 no s'hi va firmar cap tractat de pau), cosa que li permet prioritzar sense escrúpols les inversions de defensa. Això ha creat un estament militar molt potent, que el 1994 va entrar en crisi fins a encaixar la figura deKim Jong-il en l'entramat.

Per això, la mort del dictador no representa el final de la dictadura. Només és un interval en què es mouran totes les forces que controlen el poder fins a trobar el forat i el balanç de forces que li permetin aKim Jong-ungheretar del seu pare. I l'únic convidat al procés és la Xina.